OBJAVLJENA RANG LISTA: Grad stipendira 341 studenta - BIGportal.ba
Banja Luka

OBJAVLJENA RANG LISTA: Grad stipendira 341 studenta

Grad Banjaluka će u tekućoj akademskoj godini stipendirati ukupno 341 studenta. Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport objavilo je danas rang listu studenata kojima je odobrena gradska stipendija, po osnovu uspjeha na studiju. Ukupno 102 studenta ostvarila su pravo na stipendiju po ovom osnovu.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, na konkurs za dodjelu stipendija Grada studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2019/20. godini pristigao je ukupno 391 zahtjev studenata, koji su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija.

– Pozitivno je riješen 341 zahtjev, i to: 102 po osnovu uspjeha, 222 po socijalnom statusu i 17 iz kategorije deficitarnih zanimanja. I u ovoj akademskoj godini studenti su mogli da konkurišu za tri vrste stipendija, prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i na osnovu uspjeha na studiju – naveli su ovom Odjeljenju.

Najveća podrška predviđena je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečni iznos od 250 KM (na godišnjem nivou 2.500 KM, s obzirom na to da se stipendija isplaćuje za vrijeme trajanja akademske godine). Mjesečna stipendija za ostale studente (po socijalnom statusu i školskom uspjehu) iznosi 130 KM.

– Istovremeno, danas je uplaćena prva rata za 1.186 učenika srednjih škola, koje Grad stipendira u tekućoj školskoj godini, u ukupnoj tranši od 97.600 KM. Prema uspjehu, 645 učenika su stipendisti Grada, po osnovu socijalnog statusa njih 507 prima stipendiju, a za deficitrana zanimanja stipendiju dobijaju 34 učenika – naveli su u ovom Odjeljenju.

Iznos stipendije za socijalni status i uspjeh u školi iznosi 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM. Sljedeće stipendije će se isplaćivati prema dinamičkom planu za 2020. godinu.

Ukupno, iz gradske kase za stipendije učenicima i studentima u ovoj školskoj/akademskoj godini biće izdvojeno milion i po KM.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 06.decembar 2022. godine

Vanja A

STANIVUKOVIĆ: Grijanje će biti momentalno poboljšano

M.

Uslovi i obaveze sklapanja plaše omladinu: Maloljetnički brakovi u Banjaluci vrlo rijetki

M.

Ostavite komentar