13. Maja 2020.

Objavljena pravila: Ovako će izgledati putovanje po EU

Big Portal

–Sloboda kretanja i prekogranična putovanja ključni su za turizam. Budući da zemlje članice uspijevaju ograničiti cirkuliranje virusa, opšte restrikcije za slobodu kretanja moraju se zamijeniti ciljanim mjerama. Ako zdravstvena situacija ne opravdava generalno ukidanje ograničenja, Komisija predlaže postupan i koordiniran pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između regija ili zemalja članica koje u dovoljnoj mjeri imaju slične epidemiološke situacije – objavila je Evropska komisija, prenosi Hina.

Komisija je objavila smjernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za zemlje članice, ali koje mogu pomoći u koordinisanom ukidanju ograničenja za putovanja i u postupnom aktiviranju turističke djelatnosti nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja zbog pandemije korona virusa.

Vanjske granice EU ostaće zatvorene do 15. juna ako se svih 27 članica bude pridržavalo preporuke Komisije od prošle sedmice, dok unutar bloka Pariz i Berlin razgovaraju o ponovnom otvaranju zajedničkih granica.

Austrija je najavila kako razmatra mogućnost otvaranja granica prema Švajcarskoj idućih dana.

Iako je odluka o popuštanju graničnih kontrola u nadležnosti svake članice, izvršno tijelo EU vjeruje da se vrhunac turističke sezone od juna do avgusta može djelomično spasiti.
Strategija za oporavak turizma

Paket o turizmu koji je Komisija u srijedu objavila uključuje: strategiju za oporavak turizma ove godine i nakon nje, zajednički pristup za uspostavu slobode kretanja i ukidanje ograničenja na unutrašnjim granicama EU na postupan i koordinisan način; okvir za postupnu uspostavu putničkog saobraćaja s garancijom tako da se garantuje sigurnost putnika i osoblja; preporuke da se vaučeri učine atraktivnijom alternativom povratu novca za otkazana putovanja te kriterije za sigurno obavljanje turističke djelatnosti i razvoj zdravstvenih protokola za smještajne objekte.

Komisija ističe da pristup postupnog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi se mogla ponovno uvesti ograničenja ako to epidemiološka situacija zahtijeva.

Komisija predlaže da se zemlje članice pri ukidanju ograničenja vode sa tri kriterijuma. Prvi je epidemiološki, drugi se odnosi na sposobnost sprovođenja mjera ograničenja tokom čitavog putovanja, uključujući prelazak granice te dodatno mjere tamo gdje je teško osigurati fizičko distanciranje. Treći kriterijum uzima u obzir ekonomske i socijalne aspekte, pri čemu se preporučuje da prioritet imaju prekogranična kretanja u ključnim ekonomskim područjima, uključujući i lične razloge.

Načelo nediskriminacije

Posebno je važno načelo nediskriminacije prema državljanstvu. Komisija ističe da, kada neka zemlja članica odluči dopustiti ulazak na svoju teritoriju, to mora biti učinjeno na nediskriminatoran način, to jest mora se omogućiti ulazak svim osobama, bez obzira na državljanstvo, koje imaju prebivalište u državama ili regijama sa sličnom epidemiološkom situacijom.

Komisija predlaže da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte moraju biti dovoljno atraktivni kako građani ne bi insistirali na povratu novca, koji i dalje ostaje neupitno pravo.

Komisija stoga predlaže da se vrijednost vaučera produži na minimalno 12 mjeseci, da budu osigurani od bankrota kompanije koja ih je izdala i da ih se može unovčiti unutar godinu dana ako se klijent na to odluči.
Kako će izgledati putovanje Evropom?

Evropska komisija otkrila je niz mjera čija je svrha osigurati da ljudi ponovno mogu sigurno putovati širom kontinenta dok vlade pokušavaju oživjeti turizam i avio industriju, koje je zaustavio korona virus.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare