Objavljena pisma koja je Ana Frank prije rata slala svojoj baki - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Objavljena pisma koja je Ana Frank prije rata slala svojoj baki

Nešto mlađa i lakša verzija života Ane Frank, djevojčice sa zubnom protezom, koja želi da pusti kosu, i kojoj ne manjka muškog društva, objavljena je na engleskom jeziku pod nazivom “Anne Frank: The Collected Works”.

U pitanju su pisma koja nikad prije nisu objavljena i koja je Ana pisala baki, između 1936. i 1941. godine, prije dnevnika koji je pisala od svog 13. rođendana do trenutka kada su nacisti otkrili skrovište u kojem se krila s porodicom.

“Imam dosta dugu kosu… tata i mama žele da je ošišam, ali ja bih radije da je pustim da raste. U ustima imam malu spravu, protezu, pa sad svake nedjelje moram da idem kod zubara. Tako se to ponavlja osam nedjelja, i naravno, nije mi baš ugodno”, pisala je svojoj baki u proljeće 1941. godine.  

Резултат слика за anna frank

Kasnije te godine pisala joj je i o rođendanskim poklonima koje je dobila, piše “Gardijan”.

“Od mame i tate dobila sam bicikl, novu školsku torbu, haljinu i još dosta toga. Margot mi je dala svoj pribor za pisanje, jer sam potrošila onaj koji sam imala. A nisam loše prošla ni sa svjećama i ostalim malim poklonima. Jako je toplo ovdje, da li je tako i kod vas? Jako cijenim Stefanovu pjesmu, dobila sam jednu i od tate, ali to se i očekivalo. Juče sam izašla sa Sane, Haneli i dječakom. Bilo je zabavno. Što se dječaka tiče, tu mi ne manjka druženja”, piše.

Objavljena pisma koja je Ana Frank pre rata slala svojoj baki

Pisma su pokazatelj tog razgovornog, neslužbenog i ležernog stila koji je Ana upotrijebila i u svom dnevniku, koji je prodat u više od 30 miliona primjeraka širom svijeta.

“Mislim da je ideju za dnevnik dobila zbog svog pisanja prije razdoblja skrivanja. Ona i njena porodica uvijek su razmjenjivali pisma, slali ih jedni drugima”, rekao je.

Резултат слика за anna frank

Ana je bila jako bliska sa svojom bakom Alis Frank, i mnogo toga je naslijedila od nje.

“Bila je to porodica snažnih žena, što se može vidjeti i iz pisama koje je pisala”, naglašava Kugelman.

Ova kolekcija, kako objašnjava Kugelman, svijetu će ponuditi jednu širu i zaokruženiju sliku o Ani Frank.

Резултат слика за anna frank

“S ovom knjigom čitaoci dobijaju znatno više konteksta iza njene priče, njene kulture, života ove jevrejske porodice i njenih korijena.”

Izvor: Express.hr

Danas objavljeno

Forbs: Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svijetu

Vanja A

Supruga Aleka Baldvina prvi put progovorila o tragediji koja je njenu porodicu zavila u crno

Vanja A

Takmičar u njemačkom kvizu “Ko želi biti milioner?” dobio pitanje o BiH, trebala mu je pomoć

Vanja A

Ostavite komentar