Objavljen snimak tapljene tone kokaina "Balkanskog kartela" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Objavljen snimak tapljene tone kokaina “Balkanskog kartela”

Španska policija objavila je video akcije “Falkuša” prilikom koje je zaplienjena jedna od najvećih količina ilegalne droge kokain.

Podsjetimo, španska obalska straža je na Kanarskim ostrvima presrela jedrilicu koja je plovila pod hrvatskom zastavom. U njoj je pronađena gotovo tona kokaina koji bi u uličnoj prodaji vrijedio više od 40 miliona evra.

Na brodu su bila tri hrvatska državljanina za koje se pretpostavlja da su dio tzv. Balkanskog kartela kojeg čine državljani Albanije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Do sada je utvrđeno kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja sa Kanarskih ostrva prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Riječ je o prilagodljivoj organizaciji koja ima uporišta u većim evropskim morskim lukama, imaju dobre veze u državama Јužne Amerike, odakle i nabavljaju kokain.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

U međunarodnoj akciji “Falkuša” učestvovale su i policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar