Objavljen novi snimak mučenja Džordža Flojda - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Objavljen novi snimak mučenja Džordža Flojda

Smrt Džordža Flojda ovih je dana glavna svetska vest. Širom SAD-a traju protesti protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Podsetimo, 46-godišnji Flojd preminuo je prošlog ponedeljka nakon susreta sa policijom. Na snimku koji je snimio prolaznik vidi se kako je Flojd ležao licem prema tlu s lisicama, molio za pomoć i ponavljao da ne može da diše pre nego što je prestao da se pomera.

Sve vreme policajac mu je držao vrat prikliješten kolenom. Sve je počelo tako što je radnik prodavnice pozvao policiju jer je Flojd navodno pokušao da plati lažnom novčanicom od 20 dolara.

Policajac Derek Čovin koji je odgovoran za Flojdovu smrt, optužen je za ubistvo trećeg stepena i ubistvo bez predumišljaja.

I pre nego što je Flojd završio na podu, policija ga je tukla. Pokazuju to snimci nadzornih kamera na kojima se vidi kako nekoliko policajaca na zadnjem sedištu policijskog auta, batinama pokušava da smiri Flojda. Jednu od snimaka na Instagramu je objavio aktivista Šon King.

“Sve se polako slaže, upravo sam dobio ovaj novi video. Jedan čuva stražu, a ostali ga prebijaju”, napisao je King.

Šef policije: Flojd je umro na našim rukama

Brat žrtve, Filonis Flojs, rekao je da je umoran od toga da “gleda kako crni čovek umire”. Kazao je da razumije bes ljudi, no apelovao je na demonstrante da ostanu mirni.

Flojdova porodica danas je prvi put direktono komunicirala sa policijom Mineapolisa uživo u posebnom programu CNN-a. Filonis je pitao šefa policije Medariju Aradonda da li će uhapsiti policajce i sprovesti pravdu za Džordžovu smrt.

Aradondo je rekao da će te odluke doneti državno tužilaštvo. Takođe je skidao kapu svaki put kad bi se obratio porodici Flojd kako bi iskazao poštovanje. Dodao je da su oni koji su ćutali pred nepravdom bili saučesnici u zločinu.

“Ako ćutite ili ne intervenišete, vi ste učesnici”, rekao je Aradondo.

“Moja odluka da otpustim sva četiri službenika nije se zasnivala na nekakvoj hijerarhiji. Gospodin Flojd umro je na našim rukama”, naglasio je.

(Kurir.rs/Index.hr)

Danas objavljeno

HAZU traži novi uslov: Srbija da prizna hrvatski jezik

M.

Procurili tajni dokumenti; otkriveno lobiranje – hoće da menjaju naučni izveštaj

M.

Uvode veliki lokdaun; iz kuće mogu od 8 do 17 sati… I to s razlogom

M.

Ostavite komentar