Objavljen izveštaj Nezavisne komisije o Srebrenici: "Nije se dogodio" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Objavljen izveštaj Nezavisne komisije o Srebrenici: “Nije se dogodio”

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. objavljen je na sajtu tog tela.

Komisiju je predvodio izraelski istoričar Gideon Grajf.

Izveštaj, na 1.036 strana, kao i zaključci, objavljeni su na srpskom i engleskom jeziku.

“Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona u uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti”, stoji, između ostalog, u zaključcima Komisije.

Članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, osim Grajfa, su profesor Valter Manušek iz Austrije, advokat Markus Kolbah – jedan od vodećih advokata u Nemačkoj koji je radio na suđenjima nemačkim nacističkim zločincima, Adarnele Šinaba iz Nigerije, koja je stručnjak za istraživanje zločina, profesor Marija Đurić, koja se smatra najboljom u svetu na polju forenzičkih istraživanja – jedini srpski predstavnik.

Pored njih, tu je profesor Rodžer Bajard, takođe svetski poznatim stručnjakom za forenzička istraživanja, profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni Đuzepe Zaharija, koji je stručnjak za medije i svetski poznat novinar.

Kompletan izveštaj Komisije u Srebrenici možete da pročitate na ovom linku.

This is the official Facebook account of the Independent International Commission of Inquiry on the Sufferings of All…

Posted by Srebrenica Commission on Srijeda, 21. juli 2021.
“Nija namera da se umanji bilo čija patnja ili bol”

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica podsećaju da je Vlada Republike Srpske odluku o osnivanju Komisije donela na osnovu zaključaka republičkog parlamenta, a sa sadržajem Izveštaja upoznata je na posebnoj sednici 11. juna ove godine.

“Vlada Srpske je uverena da će jedino celovito i istinito sagledavanje događaja u srebreničkoj regiji, ali i u celoj BiH, doprineti jačanju poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija”, ističe se u saopštenju Republičkog centra.

Vlada izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama i zahteva nedskriminatorsko procesuiranje odgovornih za ratne zločine na svim stranama.

Govoreći o Izveštaju, predsednik Komisije izraelski istoričar Gideon Grajf rekao je između ostalog da je Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događajima.

Kao što je bio slučaj i kada je predstavljen Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, zvaničnici Srpske su ocenili da nije reč o dokumentu koji je usmeren protiv bilo kog naroda u BiH.

“Namera nije da se umanji bilo čija patnja ili bol, ali da je potrebno da se događaji iz rata u BiH sagledaju nepristrasno i argumentovano, zbog čega su i formirane ove komisije”, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Danas objavljeno

U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez kovid potvrde

M.

Policija otkrila nasad marihuane u blizini Trebinja

M.

Ove zemlje žive normalno, kao da nema korone

M.

Ostavite komentar