Objavljen do sada neviđen video: Obesite Pensa; doneta i vešala - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Objavljen do sada neviđen video: Obesite Pensa; doneta i vešala

Demokrate, koje u Senatu predstavljaju optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD, prikazale su do sada neobjavljeni video snimak upada u Kapitol hil.

Na tom snimku se vide pristalice Donalda Trampa kako traže predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi i tadašnjeg potpredsednika SAD uzvikujući “Obesite Majka Pensa”.

Na snimcima se vide sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pens sklonio sa porodicom, gde je deo okupljenih postavio vešala, prenosi Rojters.

Video materijali odnose se na period od oko jedan sat popodne 6. januara kada se prva grupa Trampovih pristalica pojavila pred kompleksom Kapitol hila i kasnije nasilno provalila u to zdanje, do trenutka kada je opsada završena.

Stejsi Plesket, jedna od menadžerki za opoziv, istakla je tokom suđenja Trampu da učesnici skupa “Spasimo Ameriku”, nisu imali dozvolu da marširaju do Kapitol hila sve dok se, kako je rekla, bivši predsednik nije umešao, navodi Glas Amerike.

Kongresmen iz Merilenda, Džejmi Raskin, glavni demokrata koji iznosi argumente otpužnice, najavio je da će menadžeri za opoziv prikazati nove uznemirujuće snimke nasilja u Kapitolu i posebno upozorio roditelje i nastavnike na njihov sadržaj.

Raskin je rekao da će izneti dokazi pokazati da Tramp nije bio nevini posmatrač događaja, već da se odrekao dužnosti glavnokomandujućeg i postao glavni podstrekivač, a da su njegovi postupci mogli da poremete miran prenos vlasti, prvi put u istoriji.

Demokratski kongresmen se pozvao na niz Trampovih tvitova i izjava datih pre opsade, uključujući poziv pristalicama na sam dan nemira da se “pakleno bore jer u suprotnom neće imati zemlju.”

Raskin je naglasio da će dokazi pokazati da je Tramp bio upozoren da bi njegove pristalice mogle da napadnu Kapitol, da nimalo nije bio iznenađen nasiljem i da je počinio ogromno krivično delo protiv Ustava i naroda, te da je odgovoran za “najveće kršenje predsedničke zakletve” u istoriji Amerike.

Menadžeri za opoziv, kongresmeni u ulozi tužioca i Trampova odbrana iimaju 16 sati u toku dva dana da iznesu svoje dokaze, posle čega će senatori imati ukupno 4 sata za postavljanje pitanja.

Demokrate metodično pokušavaju da dokažu da napad na Kapitol nije bio izolovani i spontani incident nakon jednog održanog govora, već da su Trampove tvrdnje o prevarama na novembarskim izborima, koje je svojim pristalicama iznosio mesecima, postavile temelje za događaje 6. januara. Senat je u utorak glasao sa 56-44 da je ceo proces u skladu sa Ustavom.

Glasanju su prethodila četiri sata iznošenja argumenata obe strane. Demokratski kongresmeni su tvrdili da Tramp mora da odgovara za svoje postupke dok su advokati bivšeg predsednika isticali da je suđenje za opoziv nakon što je predsedniku istekao mandat neustavno. (Kraj) sku/dž

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar