6. Februara 2022.

Obilježeno 80 godina od stradanja Srba u Drakuliću, Motikama i Šargovcu

Big Portal

Pripadnici fašističke NDH su 7. februara 1942. godine, u samo jednom danu, na svirep način bez ispaljenog metka ubile su nevine srpske civile u selima Drakulić, Motike i Šargovac te u rudniku Rakovac, među kojima više od 550 djece.

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija jutros je služena liturgija u okviru obilježavanja godišnjice pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima.

Liturgiji su prisustvovali potomci žrtava ustaškog pokolja, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te stanovnici Drakulića i okolnih sela.

Nakon liturgije služen je pomen za ubijene Srbe kod Spomen Kosturnice u Drakuliću.

Pomenu je prisustvovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Podsjetimo, ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a među ubijenima bilo je i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

Sjećati se moramo svaki dan jer narod koji se ne sjeća svoje prošlosti, ima upitnu budućnost, poručio je istoričar Zoran Pejašinović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare