Obilježeno 40 dana od upokojenja Amfilohija - BIGportal.ba
Region Vijesti

Obilježeno 40 dana od upokojenja Amfilohija

U Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, danas je služena zaupokojena arhijerejska liturgija sa četrdesetodnevnim pomenom blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Zaupokojenu liturgiju služili su administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Кirilo, vikarni episkop dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sa sveštenstvom.

Episkop Atanasije je u besjedi je istakao da treba budu radosni jer su pred prijestolom Božijim dobili predstojatelja kakav je bio mitropolit Amfilohije, koji je iza sebe ostavio veličanstveni hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

“Ako smo izgubili oca i učitelja, dobili smo sveca. Svetogorci su već napisali skoro celu službu, možemo dole na njegovom grobu da pevamo”, rekao je vladika.

Nakon liturgije blagosiljan je slavski kolač u čast i slavu današnjeg praznika Svetog Amfilohija Ikonijskog, nebeskog pokrovitelja blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Četrdesetodnevni pomeni blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju danas su služeni u svim manastirima i crkvama u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije

Danas objavljeno

Srbija: Građani na referendumu rekli “da” ustavnim promjenama

M.

Meteorolozi upozorili; Već uvedena vanredna stanja

M.

Blokiran Bosforski moreuz

M.

Ostavite komentar