Obilježeno 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Obilježeno 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika

Služenjem parastosa ubijenim i polaganjem vijenaca na Spomen- ploči na Zalazju kod Srebrenice, ali i na drugim stratištima, obilježena je godišnjica stradanja Srba ovog kraja koje su pripadnici takozvane Armije Republike BiH ubili u proteklom ratu.

Samo na Petrovdan 1992. godine, prije 29 godina muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 mještana sela Sase, Zalazje i Biljača.

Napad na Zalazje bio je mučki, muslimani su ubili sve što su stigli, mještane su hvatali i vodili u srebreničke zatvore-svjedoče preživjeli Srebreničani.

  • Mučki su ih ubili, u zatvorima, probadali vilama. Meni su dva brata ubijena, ja sam ranjen – rekao je Mile Stanojević.

O ubistvu srebreničkih Srba posebno sudije Slobodana Ilića pisao je i Ibran Mustafić, politički lider muslimana iz Srebrenice. Svjedočio je o zlodjelima nad 22-je zarobljenih Srba koji su odvedeni u Srebrenicu.

  • Slobodan Ilić moj ujak ,odveden je i nađen na smetljištu – rekao je Ilić.

Muslimani su na Petrovdan napali i selo Sase. U zasjedi je ubijen otac Mirjane Јokić.

  • Bio je težak život siročeta, niko nije odgovorao i nikad nećemo saznati šta se tačno desilo – navela je Јokićeva.

O genocidnoj namjeri komšija muslimana iz Srebrenice obučenih u ustaške uniforme govori ovaj spomenik ali i spomen- kosturnica iz 2. svjetskog rata. Na Zalazju i u Sreberenici na Trojičindan 1943. ubijeno je 228 Srba među njima 80-oro djece.

  • Imali su genocidnu namjeru, išli su na njihova ognjišta da ih pobiju – naglasio je Milorad Kojić iz Organizacije porodica poginulih.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je ovo bio genocid, zločin bez kazne.

Srpske žrtve u Srebrenici, žrtve su drugog reda i sve dok tako bude neće biti istinskog pomirenja istine i pravde- poručeno je iz Zalazja.

  • Zato ovdje danas nema svjetskih moćnika, njihovih ambasadora nikad u Podrinju se nisu poklonili žrtvama – rekao je Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandar Vulin naglasio dje a grobovi na Zalazju zaslužuju pravdu i svi to znaju, pa i /ratni komandant muslimanskih snaga u Srebenici/ Naser Orić.

  • Naser Orić je krvolok i ubica. Koliko se sjećam, bio je osuđen, a kako to kada se rade revizije presuda za muslimane ili Hrvate uvijek ih oslobode, a kada se rade za Srbe uvijek ih osude – konstatovao je Vulin.

Porodice prijatelji i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno- otadžbinskog rata prethodno su obišli srpska stratišta u Bratuncu, Zagonima, Sasama i Biljači i odali počast Srbima ubijenim na Petrovdan 92., ali i za 3267 Srba ubijenih na širem području Podrinja.

Danas objavljeno

Meteorolozi u BiH izdali narandžasto upozorenje za narednu sedmicu!

M.

“Pljušte” šale na Putinov račun; Džonson: Da skinem jaknu?

Vanja A

Lansirana raketa, “osvanule” fotografije – ne zna se kada

Vanja A

Ostavite komentar