Obilježavanje Svjetskog dana slobode medija - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja svake godine. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija.

Obilježevanja služi i da bi se vlade država podsjetile da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obilježila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

UNESKO obilježava Svjetski dan slobode medija dodjeljivanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gdje u svijetu.

Dodjeljuje se od 1997. godine, na prijedlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Dan slobode medija obilježava se i u BiH, a ovim povodom Friedrich-Ebert-Stiftung u BiH i Udruženje „BH novinari“ – Klub novinara Banjaluka, održaće prezentaciju istraživanja “Medijske slobode u BiH u 2019. godini” sa početkom u 12:00 časova u hotelu “Bosna” u Banjaluci.

Nakon prezentovanja rezultata, prisutni će moći da učestvuju u diskusiji o tome šta se promijenilo u posljednjih 10 godina po pitanju slobode medija i novinarskog rada.
SrpskaCafe

Danas objavljeno

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

U Srpskoj 273 novozaraženih, preminula 21 osoba

M.

Ostavite komentar