Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac danas će biti obilježen u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini.

Obilježavanje počinje u Kozarskoj Dubici služenjem Svete liturgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Program se nastavlja u 11.00 časova u Donjoj Gradini, gdje je bilo najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac, vjerskim obredom na grobnom polju Topole, u 11.20 časova polaganjem vijenaca i cvijeća, dok je u 11.40 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Prema izvještaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Jasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

U logoru Jasenovac je, prema izvještajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu danas će prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na umorenu djecu u NDH – njih 74.642, a samo u logoru Jasenovac 19.432.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ustaški logor Jasenovac bio jedan od najmonstruoznijih logora kojeg pamti ljudska civilizacija.

  • NDH se crnim slovima upisala u istoriju po tome što je jedina od kada civilizacija postoji imala logore za djecu u Jastrebarskom i Sisku – istakao je Milunović.

Događaj u Donjoj Gradini biti obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije – uz skraćeni program i ograničeni broj građana.

Danas objavljeno

Velika akcija SIPA-e u HNK: Otkrivena plantaža marihuane, uhapšeno sedam osoba

M.

Babiš šokirao Evropu

M.

Sjeverna Makedonija: Od danas besplatna putarina za građane Srbije

M.

Ostavite komentar