Obilježavanje 28 godina od proboja "koridora života" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Obilježavanje 28 godina od proboja “koridora života”

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas će biti obilježeno 28 godina od proboja “Кoridora života” čime je prekinuta 42 dana duga blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Кrajine sa oko 1,5 miliona stanovnika i omogućena veza sa maticom Srbijom.

Program obilježavanja počeće u 10.30 časova kada će biti služen parastos za sve poginule borce u bici za koridor, te će biti položen vijenac i cvijeće na spomen-obilježje.

Zbog virusa korona ovom značajnom istorijskom događaju prisustvovaće manji broj ljudi nego prethodnih godina.

Proboj koridora bila je jedna od najhumanijih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njeno obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Кrajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Кoridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović rekao je ranije da je ovo bila humana bitka u kojoj Srpska nije imala izbora, jer je u okruženju bilo više od milion stanovnika tadašnje SAO Кrajine i ovog dijela Srpske.

On je istakao da je ovo bila jedina bitka sa ofanzivnim karakterom koju je preduzela Vojska Republike Srpske preduzela u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a da su sve ostale bile odbrambene.

U proboju koridora Vojska Republike Srpske angažovala je Prvi krajiški i Istočnobosanski korpus, a bile su pridodate jedinice milicije SAO Кrajine, ukupno 54.660 pripadnika, dok su na suprotnoj strani bile jedinice HVO-a i regularne Hrvatske vojske, od 20.000 do 25.000 vojnika.

Milunović je naveo da omjer snaga nije odgovarao vojnoj taktici, odnosno VRS nije imala je energičniom akcijom uspjela da razbije neprijatelja i oslobodi područje na pravcu napada.

U toj operaciji, naglasio je, poginulo je 879 pripadnika Vojske i policije Srpske i pripadnika jedinica SAO Кrajine dok su pripadnici HVO-a i Hrvatske vojske imali 1.261 poginulog.

Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici Republike Srske i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

(BN)

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar