6. Jula 2019.

Obilježavanje 27 godina od stradanja više od 3 500 Srba u Podrinju

Big Portal

Služenjem parastosa za više od 3 500 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Bratuncu je počelo obilježavanje 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine.

Parastos kod Centralnog spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

Obilježavanju 27 godina od stradanja Srba na području srednjeg Podrinja prisustvuju i pomoćnik ministra za rada, zapošljavanje o boračko-socijalna pitanja Srbije Zoran Milošević, predstavnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te opštinske delegacije iz regije Birač.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i nakon godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori kakav su plan imali.

agencije

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare