Obilježavanje 27 godina od stradanja u Dobrovoljačkoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Obilježavanje 27 godina od stradanja u Dobrovoljačkoj

Od stradanja pripadnika ЈNA 2. i 3. maja u Sarajevu prošlo je 27 godina, a vrhunac tog zločina bio je u Dobrovoljačkoj ulici.

Za dva dana ubijena su 42 vojnika, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima. Ovaj zločin nikada nije dobio sudski epilog.

Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj i ove godine obilježava se u Miljevićima, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio, zbog opstrukcija, a i da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Obilježavanje, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

Poslije parastosa, položeni su vijenci kod centralnog Spomen-krsta.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike ЈNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika ЈNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika ЈNA je zarobljeno. Od 42 poginula vojnika ЈNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar