Obilježavanje 163. godine od rođenja Nikole Tesle u organizaciji „Elektrokrajine“ i Saveza inovatora RS - BIGportal.ba
Banja Luka

Obilježavanje 163. godine od rođenja Nikole Tesle u organizaciji „Elektrokrajine“ i Saveza inovatora RS

Prema već ustaljenoj tradiciji preduzeće ZP „Elektrokrajina“ Banjaluka u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske, obeležili su, 10. jula 2019. godine, u krugu ZP „Elektrokrajina“, 163 godine od rođenja jednog od najvećih naučnika u srpskoj i svetskoj istoriji. „Naša je dužnost da, u znak zahvalnosti, ne dozvolimo da se njegovo…

Prema već ustaljenoj tradiciji preduzeće ZP „Elektrokrajina“ Banjaluka u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske, obeležili su, 10. jula 2019. godine, u krugu ZP „Elektrokrajina“, 163 godine od rođenja jednog od najvećih naučnika u srpskoj i svetskoj istoriji.

„Naša je dužnost da, u znak zahvalnosti, ne dozvolimo da se njegovo ime ikada zaboravi, a da najviše vrednosti koje simbolizuje budu putokaz i stalna inspiracija za sadašnje i buduće generacije“, rečano je između ostalog u prigodnoj besedi.

Uz kratki muzički program u izvedbi kamernog dua, Aleksandre Vujaković Pereula (violina) i Sandre Santrač (gitara), nastavnica Muzičke škole „Vlado Milošević“, Banja Luka citirana je i pesma Jovana Jovanovića Zmaja, kojom je Nikolu Teslu, legendari srpski lekar i pesnik dočekao u njegovoj jedinoj poseti Beogradu 1. juna 1892. godine.

Nakon polaganja venaca uz bistu Nikole Tesle, u prostorijama „Elektrokrajine“, održan je prigodan umetnički program i druženje inovatora i zaposlenih u „Elektrokrajini“.

Predstavnik „Elektrokrajine“ i član UO Saveza inovatora RS, Gordana Lihović,  naglasila je da bi današnji svet bio nezamisliv bez izuma naučnog velikana.

„Ulogа Sаvezа inovаtorа i „Elektrokrajine“ jeste, dа rаdi očuvаnjа likа i djelа Nikole Tesle, podržаvа inovаtore i podstiče mlаde dа se bаve kreаtivnim izrаžаvаnjem vizijа i misli. I naše preduzeće osnovnu djelаtnost zаsnivа nа dostignućimа ovog istаknutog nаučnikа, kojа su i temelj zа rаzvoj nаuke i tehnologije u svim oblаstimа. Nаčin rаzmišljаnjа koji nаm je Teslа pokаzаo svаkom mlаdom čovjeku otvаrа put. Teslа je svjetlo koje nаm govori dа nаukа zаslužuje svoje mjesto u nаšim životimа. Iаko je svjetski, Teslа je, ipаk, i nаš“, rekla je Gordana Lihović.

Na, skromnoj manifestaciji, dodeljena su i priznanja i zahvalnice za doprinos u inovatorskom radu, među kojima su i priznanja učenicima Gimnazije Banja Luka, Elektrotehničke škole iz Prijedora, Centru srednjih škola „Ivo Andrić“ iz Prnjavora i mnogim dugim inovatorima i ljudima koji pomažu i podstiču buduće projekte mladih inovatora.

Direktor ZP „Elektrokrajina“, Dragan Čavić, izjavio je da je ovo jedna od svetlih tradicija preduzeća i da će „Elektrokrajina“, nastaviti da pomaže sve mlade i perspektivne ljude u Republici Srpskoj, jer budućnost leži upravo na njima, ali da u prošlosti, naročito u liku, radu i čovečnošću Nikole Tesle, mogu crpiti energiju i entuzijazam za sve buduće uspehe.

Danas objavljeno

Usvojen rebalans budžeta Banjaluke: Stanivuković nije krio oduševljenje

M.

Planirana isključenja el.enegije za 09.12.2021.godine

Vanja A

Nastavljena sjednica Skupštine grada Banjaluka

M.

Ostavite komentar