18. Maja 2024.

Običan osip na rukama može biti znak jako neprijatnog stanja

Ako ste primetili da vas u ovo doba godine svrbe ruke ili stopala, niste jedini.

Mnogi tokom proleća na koži razvijaju vodenaste mehuriće koji svrbe. Mogu se pojaviti na rubovima prstiju, dlanovima i tabanima.

Dr Shayan otkrio je da je takav osip poznat kao dishidrotični ekcem. Nije jasno što ga uzrokuje, ali smatra se da je povezan sa stresom, vlažnim rukama i stopalima ili alergijama, osobito s alegijskim rinitisom.

“Ovo nije infekcija kože, već dishidrotični ekcem. Mazanje gustom kremom ili mašću, najbolje noću, može biti od velike pomoći. Još bolje deluje ako na ruke stavite pamučne rukavice ili pamučne čarape na stopala”, rekao je dermatolog na TikToku.

@drcheraghlou These are called so many different names: water bubbles, vesicles, pearls. They’re itchy little bumps filled with fluid that can come up on the hands and feet and are a form of eczema! #dyshidroticeczema #handeczema #eczema #eczematreatment #eczematips ♬ Dance You Outta My Head – Cat Janice

Ističe da pojavu mehurića može sprečiti izbegavanje proizvoda na koje bismo mogli biti alergični. Međutim, ako se stanje ne povlači, dobro je obratiti se lekaru za pomoć jer on može prepisati steroidnu kremu koja će ublažiti problem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare