18. Marta 2020.

Obezbijeđene dvije laboratorijske opreme za testiranje

Big Portal

Ovu inicijativu entitetskim ministarstvima zdravlja uputila je Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, a nacionalni koordinator za IAEA uputio je zahtjev za pomoć Međunarodnoj agenciji za dva medicinska i jedan veterinarski laboratorijski set.

Tešanović je naveo da će slijedom ovih inicijativa i cijeneći svoju ulogu u sistemu UN, IAEA za BiH odmah obezbijediti jedan, a uskoro će isporučiti još jedan set medicinske laboratorijske opreme, zajedno sa neophodnim reagensima i opremom za zaštitu ljudi na obradi i preuzimanju uzoraka sa terena do laboratorije pod povećanim bio-bezbjednosnim uslovima.

Prema njegovim riječima, za laboratorijska stručna lica u nadležnim ustanovama koji će raditi na ovoj opremi vrlo brzo biće obezbijeđen dvosedmični trening.

Tešanović je pojasnio da pomenuti set opreme uključuje i kabinet za bio-bezbjednost klase tri, koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, kao i testove, koji će biti od ogromnog značaja za unapređenje testiranja na virus korona, kako za vrijeme ove pandemije, tako i za budući rad.

“Ovo je ogroman doprinos rješavanju ovog problema u BiH, imajući u vidu i apel Svjetske zdravstvene organizacije o potrebi što većeg i bržeg testiranja na virus korona. Njihova poruka jeste da je testiranje ključno”, naglašava Tešanović.

On je naveo da je sa ovom opremom moguće uraditi 96 testova dnevno.

“Ukupna vrijednost opreme koju dobijamo je 250.000 evra po jednoj laboratoriji. Prvi set ove opreme biće isporučen Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, gdje je trenutno hospitalizovan i dijagnostikovan najveći broj pozitivnih slučajeva u BiH. Prijemom ove opreme, UKC se obavezuje da usluge ove opremu kroz saradnju stavi na raspolaganje i svim drugim zdravstvenim centrima u BiH”, objašnjava Tešanović.

Prema njegovim riječima, drugi set laboratorijske opreme biće upućen u UKC-u Sarajevo pod potpuno istim uslovima.

On kaže da Zavod za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske trenutno nema nivo bio-bezbjednosti tri, što će sa ovom opremom moći da postignu i što bi trebalo da mnogo unaprijedi nivo usluga za pacijente, kao i zaštitu zdravstvenih radnika u ovom ključnom trenutku.

Tešanović je istakao odličnu saradnju sa Stalnom misijom BiH u Beču, koja je ovom prilikom bila od pomoći, a posebno napore ambasadora Siniše Bencuna.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare