Obećavajući nalazi o vakcini protiv korone na Oksfordu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Obećavajući nalazi o vakcini protiv korone na Oksfordu

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvili naučnici sa Univerziteta Oksford i ispitivali ih na šest majmuna, donela je obećavajuće nalaze koji su doveli do početka ispitivanja na ljudima krajem prošlog meseca, preneli su američki i britanski istraživači.

Prošlog meseca britanski proizvođač lekova “AstraZeneca” saopštio je da se udružio sa istraživačima iz Okfordske grupe za vakcinu i Institutom Džener koji razvijaju vakcinu, preneo je Rojters.

Prema izveštaju, neki od majmuna koji su dobili jednu vakcinu razvili su antitela protiv virusa u roku od 14 dana, a sva zaštitna antitela u roku 28 dana, pre nego što su bili izloženi velikim dozama virusa.

Nakon izlaganja, vakcina je sprečila oštećanje pluća, ali je virus ostao aktivan u nosu.

Stefen Evans, profesor farmakoepidemiologije na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, izjavio je da su podaci na majmunima definitivno dobra vest.

Iako je uspeh delovanja vakcine na majmunima ključan korak, mnoge vakcine koje štite majmune u laboratorijama ne uspevaju da zaštite ljude.

Evans je rekao da je jedan ključni nalaz bio posebno umirujući, a to je da nije bilo dokaza o pojačanoj imunološkoj bolesti, kod koje se dešava da umesto da štiti od virusa, vakcina zapravo čini bolest još gorom.

“To je bila definitivna teorijska briga vezana za vakcinu protiv SARS-CoV-2 i to što nema dokaza za to u ovoj studiji je veoma ohrabrujuće”, rekao je Evans.

Prošlog meseca britanski naučnici počeli su da daju vakcinu ljudima volonterima, do 13. maja 1.000 ljudi je primilo vakcinu.

Danas objavljeno

Kako pravilno kiseliti kupus

Vanja A

Kašičica ove namirnice svako jutro uklanja toksine iz organizma

Vanja A

Čuvari zdravlja i linije

Vanja A

Ostavite komentar