15. Maja 2020.

Obećavajući nalazi o vakcini protiv korone na Oksfordu

Big Portal

Prošlog meseca britanski proizvođač lekova “AstraZeneca” saopštio je da se udružio sa istraživačima iz Okfordske grupe za vakcinu i Institutom Džener koji razvijaju vakcinu, preneo je Rojters.

Prema izveštaju, neki od majmuna koji su dobili jednu vakcinu razvili su antitela protiv virusa u roku od 14 dana, a sva zaštitna antitela u roku 28 dana, pre nego što su bili izloženi velikim dozama virusa.

Nakon izlaganja, vakcina je sprečila oštećanje pluća, ali je virus ostao aktivan u nosu.

Stefen Evans, profesor farmakoepidemiologije na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, izjavio je da su podaci na majmunima definitivno dobra vest.

Iako je uspeh delovanja vakcine na majmunima ključan korak, mnoge vakcine koje štite majmune u laboratorijama ne uspevaju da zaštite ljude.

Evans je rekao da je jedan ključni nalaz bio posebno umirujući, a to je da nije bilo dokaza o pojačanoj imunološkoj bolesti, kod koje se dešava da umesto da štiti od virusa, vakcina zapravo čini bolest još gorom.

“To je bila definitivna teorijska briga vezana za vakcinu protiv SARS-CoV-2 i to što nema dokaza za to u ovoj studiji je veoma ohrabrujuće”, rekao je Evans.

Prošlog meseca britanski naučnici počeli su da daju vakcinu ljudima volonterima, do 13. maja 1.000 ljudi je primilo vakcinu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare