Obećan razvoj novog oružja u Rusiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Obećan razvoj novog oružja u Rusiji

Najviši ruski nuklearni funkcioner obećao je da će razviti novo oružje dok je odavao počast petorici poginulih naučnika u eksploziji u nuklearnom postrojenju.

Kako sumnjaju američki stručnjaci, naučnici su poginuli tokom neuspešnog testiranja novog projektila kojim se hvalio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Petorica naučnika sahranjena su u ponedeljak u Sarovu. Poginuli su prošlog četvrtka u nesreći do koje je došlo tokom raketnog testiranja na morskoj platformi na severu Rusije, rekli su iz državne nuklearne agencije Rosatom.

Ministarstvo obrane prvobitno je reklo da je pozadinsko zračenje bilo na normalnoj razini, ali su zbog naglog porasta zračenja zabeleženog u obližnjem gradu, američki nuklearni stručnjaci posumnjali da je neuspeli test uključivao krstareći projektil s nuklearnim pogonom.

Stručnjaci sumnjaju da je zračenje posledica nesreće za vreme testiranja krstarećeg nuklearnog projektila Burevjesnik.

Burevesnik je jedan u nizu strateških oružja kojima se Putin hvalio prošle godine. Napetosti između Moskve i Vašingtona zbog kontrole oružja pogoršane su povlačenjem iz nuklearnog sporazuma ovog meseca.

Kremlj još nije komentarisao nesreću.

Hoće li se obećanje ispuniti?

Čelnik Rosatoma Aleksej Lihačev pohvalio je poginule nuklearne stručnjake kao “ponos zemlje i atomskog sektora”.

“Najbolje odavanje počasti biće naš kontinuirani rad na novim modelima oružja koji će definitivno biti sprovedeno do kraja”, rekao je Likhačev, prenela je novinska agencija RIA.

U intervjuu objavljenom u nedelju, službenik naučnog instituta u Sarovu nije precizirao na čemu rade, ali je nagovestio da je reč o malom nuklearnom reaktoru. Vjačeslav Solovjev rekao je da institut radi na “izvorima toplotne ili električne energije koristeći radioaktivne materijale, uključujući fisijske i radioizotopne materijale”.

“Razvoj se odvija u mnogim zemljama, Amerikanci su prošle godine takođe testirali manji reaktor. Naš centar takođe nastavlja da radi u tom smeru”, rekao je Solovjev.

Delatnost instituta služi i u civilne, i u vojne svrhe, dodao je.

Dvodnevna žalost

Gradska uprava u Sarovu, koji se nalazi oko 400 kilometara istočno od Moskve, proglasila je dvodnevnu žalost i poručila da su stručnjaci umrli dok su “obavljali zadatak od nacionalne važnosti”, izvijestila je RIA.

Poginuli naučnici su Aleksej Vjušin, Evgenij Koratajev, Vjačeslav Lipšev, Sergej Pičugin i Vladislav Janovski. Šef nuklearnog centra koji je deo Rosatoma, Valentin Kostjukov rekao je da državna komisija istražuje što je pošlo po zlu, a poginule naučnike je nazvao “narodnim herojima”.

Moskva je i u istoriji bila tajnovita oko većih nesreća, naročito nakon eksplozije 1986. u nuklearnoj elektrani Černobil u tadašnjoj sovjetskoj republici Ukrajini koja se smatra najgorom nuklearnom nesrećom u istoriji.

Danas objavljeno

Počeo razgovor Putina i Bajdena

M.

Direktna poruka EU: “Morate da primjenite Sporazum o ZSO”

M.

Ako nema izmjene Izbornog zakona nema ni izbora u BiH

M.

Ostavite komentar