Obavljanje kućanskih poslova moglo bi značajno smanjiti rizik od rane smrti - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Obavljanje kućanskih poslova moglo bi značajno smanjiti rizik od rane smrti

LAGANA fizička aktivnost poput svakodnevnog kuhanja ili pranja posuđa može značajno smanjiti rizik od rane smrti, ukazuje istraživanje koje su vodili stručnjaci iz jedne norveške škole za sportske akademije.

Naučnici smatraju da ljudi mogu povećati svoje šanse za duži život ako se samo odluče malo više kretati, a malo manje sjediti. 

U sklopu njihovog istraživanja, stopa smrtnosti je opadala kako se razina fizičke aktivnosti povećavala. Već 24 minute aktivnosti umjerenog intenziteta u danu, poput hodanja, usisavanja ili košnje travnjaka, pridonijele su da se šanse za ranom smrti smanje. 

Suprotno tome, studija je otkrila da je 9,5 ili više sati sjedenja u danu povezano sa znatno većim rizikom od smrti.

“Ovo otkriće potvrđuje izreku da je bolje raditi nešto nego ništa. Pokazalo se da fizička aktivnost bilo kojeg intenziteta smanjuje rizik od smrti”, kaže dr. Charlotte Edwardson sa univerziteta u Leicesteru.

Za potrebe istraživanja pregledali su osam prethodnih studija koje su uključivale 36.383 osobe starije od 40 godina. Njihovo zdravlje praćeno je prosječno 5,8 godina, a za to je vrijeme umrlo 2149 učesnika.

“Ranije se smatralo da je za zdravlje potrebno puno više fizičke aktivnosti. Odlično je znati da će i samo 24 minute dnevno fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta pridonijeti zdravlju”, dodao je profesor Thomas Yates sa univerzitetau Leicesteru.

Rezultati su objavljeni u časopisu BMJ.

Danas objavljeno

U Madridu otvorena soba za plakanje! (VIDEO)

Vanja A

Glumica se zaljubila tokom karantina, uslijedila je filmska priča

Vanja A

Navijačica zbog čijih pirsinga na grudima su svi odlijepili

Vanja A

Ostavite komentar