O Rusiji na 76 strana, a tu je i Zapadni Balkan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

O Rusiji na 76 strana, a tu je i Zapadni Balkan

Velika Britanija planira da poveća svoju aktivnost na Zapadnom Balkanu, navodi se u dokumentu koji je objavilo britansko Ministarstvo odbrane.

Velika Britanija poručila je u ponedeljak da ostaje posvećena radu sa evropskim partnerima i saveznicima i da duboko investirana u evropsku bezbednost i prosperitet.

Sa njima, kako se navodi u dokumentu, planira da radi na izgradnji uticaja i saradnje širom Evrope, suzbijanju zloćudnog uticaja, odvraćanju i odbrani od pretnji.

“Povećaćemo naše prisustvo u crnomorskom regionu, na Dalekom severu, Baltiku i Zapadnom Balkanu (gde ćemo primeniti novu regionalnu inicijativu za obuku), gradeći i radeći kroz multilateralne grupacije, poput Severne grupe”, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane.

Osim toga, u dokumentu piše i da je vizija za Veliku Britaniju 2030. godine jača, sigurnija, prosperitetnija i otpornija Unija, a da bi se to desilo, potrebno je da “britanska meka i tvrda snaga bude bolje integrisana”.

Stoga se poziva na kampanje za izgradnju partnerskog kapaciteta, sa pristupom optimizovanim za rad zajedno sa snagama drugih država, što “doprinosi evroatlantskoj bezbednosti na zapadnom Balkanu i u Ukrajini i šire”.

Velika ulaganja u novu generaciju fregata za protivpodmorničko ratovanje i fokus na dubokoj interoperabilnosti sa saveznicima, kao što su SAD, Francuska, Norveška i Holandija, obezbediće da Britanija može da šalje snage Ujedinjenog Kraljevstva u redove NATO, posebno na Severni Arktik, Baltičko more, Balkan i Sredozemno i Crno more, dodaje se.

U istom dokumentu na 76 strana Rusija je označena kao pretnja, a navedeno je i da modernizacija Oružanih snaga Rusije čini tu zemlju istovremeno i nepredvidivim i iskusnim igračem.

„Rusija, kao i do sada, predstavlja najveću nuklearnu i vojnu pretnju za evropsku bezbednost. Modernizacija ruskih Oružanih snaga, sposobnost za integraciju svih državnih delatnosti i želja za rizikom čine Rusiju istovremeno i iskusnim i nepredvidivim igračem“, navodi se u dokumentu.

Danas objavljeno

Moskva: Neuspješno; Napad odbijen

Vanja A

Disciplinska istraga protiv tužiteljke Diane Kajmaković

Vanja A

Ukinute mjere zabrane Milanu Novitoviću

Vanja A

Ostavite komentar