17. Augusta 2019.

NVO: Hrvatska 438 migranta nezakonito vratila u BiH; naređeno iz samog vrha države

Big Portal

U izveštaju se ističe kako su političari koji su ohrabreni nejasnim signalima iz EU, jasno naznačili da su ove operacije organizovane i naređene iz samog vrha države, prenosi Klix.

U izveštaju se pominje i uzbunjivač, policajac koji je poslao anonimno pismo ombudsmanu za ljudska prava Hrvatske, a u kojem priča o naredjenjima i načinu kako su migrante terali nazad u BiH.

On je naveo da su policajci kada uoče grupu migranata privatnim mobilnim telefonom obaveštavali nadležnog kako ništa ne bi bilo snimljeno, kao i da su dobili striktno naređenje da svakom migrantu koji zatraži azil kažu da azila nema, a da su ih pretresali bez ikakvog naloga i oduzimali im stvari.

U pismu navodi i kako su ih tukli, a da su neki policajci čak posezali i za oružjem. Iz organizacije “Border Violence Monitoring” kazali su kako je dnevno između 30 i 50 osoba viđeno kako se vraća u Veliku Kladušu nakon što ih je ilegalno vratila hrvatska policija, a objavili su i fotografije koje su dokaz kako policija spaljuje njihove stvari.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare