Nvidijino preuzimanje Arma vrednog 40 milijardi dolara suočava se sa dubinskom istragom EU - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Nvidijino preuzimanje Arma vrednog 40 milijardi dolara suočava se sa dubinskom istragom EU

Evropska komisija, izvršni ogranak EU, pokrenula je „dubinsku istragu“ o Nvidijinoj akviziciji britanskog dizajnera čipova Arm, koji je trenutno u vlasništvu SoftBanka. Nvidia je pre više od godinu dana objavila da želi da kupi Arm za 40 milijardi dolara.

Istraga, koju je Komisija najavila u sredu, predstavlja poslednji neuspeh za kompanije za proizvodnju čipova koje su već rekle da je malo verovatno da će posao biti završen pre prvobitnog roka u martu 2022.

Komisija je saopštila da je zabrinuta da bi spajanje moglo da ograniči pristup Armovim „neutralnom“ dizajnu čipova i da bi moglo dovesti do viših cena, manjeg izbora i smanjenja inovacija u industriji poluprovodnika.

„Iako se Arm i Nvidia ne takmiče direktno, Arm-ov IP je važan input u proizvodima koji se takmiče sa proizvodima Nvidije, na primer u centrima podataka, automobilskoj industriji i IoT“, rekla je izvršna potpredsednica Margrethe Vestager u izjavi.

Naša analiza pokazuje da bi akvizicija Arma od strane Nvidije mogla dovesti do ograničenog ili degradiranog pristupa Arm-ovom IP-u, sa efektima distorzije na mnogim tržištima na kojima se koriste poluprovodnici“, dodala je ona.

Ovo preuzimanje takođe treba da ispitaju regulatori u SAD, Velikoj Britaniji i Kini.

Mi blisko sarađujemo sa Evropskom komisijom kroz regulatorni proces“, rekao je portparol Nvidije za CNBC. „Radujemo se prilici da odgovorimo na njihove početne zabrinutosti i nastavimo da pokazujemo da će ova transakcija pomoći da se Arm ojača i podstakne konkurencija i inovacije, uključujući i EU.”

Izvor: Benchmark

Danas objavljeno

Pojavile se nove specifikacije Lenovo Legion Y90 gaming telefona

Vanja A

Apple iPhone 15 Pro serija bi mogla imati 5x periskopski zum objektiv

Vanja A

Canonova hibridna kamera EOS R5 C koristi aktivno hlađenje za snimanje 8K videa

Vanja A

Ostavite komentar