9. Decembra 2022.

Nvidia uveliko priprema RTX 50 grafičke karte, nova 3nm arhitektura stiže 2024. godine

Big Portal

U budućnosti će korisnicima biti ponuđeno više derivata Ada tehnologije i to u obliku GeForce proizvoda kao što su: RTX 4070 Ti, RTX 4070, RTX 4060 Ti, RTX 4060 i RTX 4050. Očekuje se da će portfolio RTX 40 Ada grafičkih karti biti kompletiran tokom 2023. godine.

Nakon toga, dolazi vreme za sledeću generaciju grafičkih kartica. Ian Buck, potpredsednik kompanije Nvidia, potvrdio je da će Nvidia insistirati na nadogradnji GPU arhitekture svake dve godine. Prema tom planu će 2024. lansirati naslednika trenutne generacije akcleratorskih kartica – H100.

On uglavnom govori o profesionalnoj seriji GPU akceleratorskih kartica, koja će naslediti postojeće sa Hopper arhitekturom. Međutim, svi dobro znaju da NVIDIA u prvoj polovini godine objavljuje novu GPU arhitekturu za akceleratorske kartice, a potom u drugom delu godine su na redu gejming GeForce karte za igre, tako da nas očigledno 2024. očekuje naslednik postojeće serije GeForce RTX 40 grafičkih karti.

Ova generacija grafičkih kartica bi prema očekivanju trebalo da ponese oznaku RTX 50 serija, ali kodni naziv specifične arhitekture je još uvek misterija. Pojedine fotografije iz NVIDIA planova su već kružile Internetom, sa imenima raznih naučnika na njoj. Truring, Hopper i Lovelace su korišćeni za označavanje GPU arhitekture. Budući GPU-ovi takođe mogu dobiti slične nazive.

nvidia_nazivi_arhitekture.jpg

Još jedno ključno pitanje u vezi serije RTX 50 karti je tehnologija izrade. Ako izađe na tržište 2024. godine, 3nm TSMC tehnologija proizvodnje i dovoljni kapaciteti bi trebalo da budu zagarantovani. Onako kako stvari stoje u ovom trenutku, Apple će biti glavni korisnik 3nm tehnologije u 2023. U 2024. godini, dok će druga linija kupaca poput kompanija: Qualcomm, AMD i NVIDIA možda dobiti određene proizvodne kapacitete.

Što se tiče kompanije Nvidia, čak i ako postoji takva mogućnost, korišćenje TSMC 3nm nije 100% nužno, jer je cena proizvodnje čipova osetnije porasla. Nvidia je vidno nezadovoljna ovim potezom tajvanske fabrike, jer ne zaboravite da je u 16nm eri grafičkih procesora, NVIDIA koristila istu proizvodnu tehnologiju na najmanje dve ili čak dve i po generacije GPU proizvoda.

Druga opcija za kompaniju Nvidia u 2024. godini je izmeštanje proizvodnje u Samsungove 3nm pogone. Obzirom da još ima dovoljno vremena do tada, pretpostavka je da će Samsungova stopa prinosa i proizvodni kapaciteti biti zadovoljavajući i ne bi trebalo da predstavljaju veliki problem. NVIDIA je ranije bila spominjana kao jedan od Samsungovih najvećih potencijalnih kupaca 3nm proizvoda.

Takođe, postoji i ona krajnji, “najgori” scenario po kome NVIDIA neće preći na 3nm proces izrade GPU ćipova tokom 2024. godine i nastaviće sa korišćenjem 4nm tehnologije kako bi smanjila troškove proizvodnje. Ovo je takođe vrlo moguć scenario. Ian Buck je jasno stavio do znanja da kompanija neće “trčati” za naprednijim procesom proizvodnje čipova, samo da bi tek tako objavila izlazak novog GPU proizvoda i da bi bila u trendu najnovijih događaja u industriji. Dolazak nove arhitekture obično ide ruku pod ruku sa unapređenjem proizvodnog procesa i smanjenjem tranzistora, ali to svakako nije nužan uslov za kompaniju NVIDIA i njihove kartice!


Izvor: mydrivers

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare