19. Maja 2022.

Nvidia sprema grafičku kartu kojoj je već prošao rok trajanja

Big Portal

Čemu ovo?

Nvidia GeForce GTX 1630 mogao bi biti prvi x30 model unutar GTX serije grafičkih karti. Ranije su se pojavile GT 730 i GT 1030 grafičke karte, ali su to u ovom trenutku već prastara rešenja. U ovom trenutku, poslednja Nvidia GeForce grafička karta bazirana na Turing arhitekturi jeste 1650 koja je publici predstavljena pre više od tri godine.

U ovom trenutku, kompanija Nvidia ne obraća pažnju na nižu klasu grafičkih karti. Trenutno najslabija takva karta iz najnovije 3xxx serije jeste Nvidia GeForce RTX 3050 čija je preporučena maloprodajna cena 249 dolara, a trenutna cena na tržištu oko 45.000 dinara. Dobro je pitanje, čemu onda treba da se nadamo kada je u pitanju cena GTX 1630, ali se čini da je Nvidia rešena da ponudi alternativu u niskom tržišnom segmentu.

Malo zdrave konkurencije

Ipak, čini se da je glavni razlog nastojanja kompanije Nvidia da predstavi jednu ovakvu grafičku kartu konkurencija, odnosno nedavno predstavljeni AMD Radeon RX 6400. U ovom trenutku Nvidia jednostavno nema konkurenta za ovu, podjednako neupotrebljivu grafičku kartu, pogotovo pored raznih kvalitetnih APU rešenja.

Zamena za GTX 1050 Ti

Prema trenutnim informacijama koje predstavlja portal Videocardz, Nvidia GeForce GTX 1630 trebalo bi na tržištu da se pojavi kao zamena za GTX 1050 Ti grafičku kartu. Prema tome, očekuje se da bi i cena mogla da bude niža od 190 dolara (preporučena maloprodajna cena). Da li će tako stvarno biti vreme će pokazati, ali se bar nadamo da bi cena mogla biti što bliža ovoj.

U ovom trenutku nema detaljnijih informacija o karakteristikama ove grafičke karte, ali se pretpostavlja se da bi mogla imati potrošnju od oko 74W i da će imati GDDR6 radnu memoriju. Kada će se pojaviti pred publikom takođe ne znamo, ali po svemu sudeći ne bi trebalo čekati dugo.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare