8. Maja 2022.

NVIDIA kažnjena sa 5,5 miliona dolara zbog grafika za rudarenje

Big Portal

Upravo zbog ovakvog stava američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) odrezala je kaznu od 5,5 miliona dolara zbog neiskrenosti prema svojim investitorima. Naime, kriptovalute spadaju u vrlo nestabilno tržište, koje nosi sa sobom velike rizike na koje investitori nisu bili upozoreni, što se smatra lošom poslovnom praksom, koja je kažnjiva na sudu, piše u SEC saopštenju za javnost.

Predstavnica SEC je izjavila da su “Propusti kompanije NVIDIA u obelodanjivanju lišili investitore kritičnih informacija za procenu poslovanja kompanije na ključnom tržištu”.

Kripto-rudari dobijaju naknade za verifikacije transakcija, posao koji najbolje odrađuju grafičke karte i specijalizovani hardver. Usred kripto-oluje, krajem 2017. godine NVIDIA grafike su dizajnirane i reklamirane za igre, ali su zbog svojih mogućnosti bile odlične za rudare.

NVIDIA je prijavila rast prihoda u svom gejming biznisu, iako je veliki deo tog poslovanja dolazio upravo od kripto-rudara. Kompanija to nije uključila u svoje finansijske izveštaje koje je podnosila svojim investitorima, što predstavlja kršenje zakona.

Neupućeni u činjenično stanje, investitori su ulagali svoj novac u ono što su mislili da je stabilno poslovanje, a u stvari se NVIDIA ozbiljno oslanjala na kriptovalute, jedno od najnestabilnije finansijsko tržište na svetu. Primera radi samo Bitcoin, jedna od stabilnijih valuta je početkom ove godine se prodavala za 35.000 dolara u januaru, da bi cena u martu skočila na skoro 48.000 dolara i vratila se na malo preko 36.000 dolara u trenutku pisanja ove vesti.

SEC je u izjavi objasnila da NVIDIA  nije objavila uticaj kriptovaluta na prodaju gejming opreme, što se smatra obmanom, jer je kompanija objavila da drugi delovi njenog poslovanja napreduju zbog potražnje za kriptovalutama, “stvarajući utisak da kriptovalute nisu značajno uticale na gejming poslovanje.”

NVIDIA jeste dobila veliku kaznu, ali je ona mala u poređenju sa poslovanjem ove kompanije. Primera radi, 2018. godine NVIDIA je imala prihod od 9,7 milijardi dolara, odnosno preko 3 milijarde profita, dok je 2021. godine prihod porastao skoro triput na 26 milijardi, od čega je čist profit 9,7 milijardi dolara. Iz tog ugla, kazna od 5,5 miliona dolara čini 0,06% čiste zarade ove kompanije za 2021. godinu.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare