Nutricionisti tvrde da je ovo najzdravija riba - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Nutricionisti tvrde da je ovo najzdravija riba

Riba ne samo da je puna proteina i ima malo zasićenih masti, već je i bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma korisne za oragnizam.

Mr ph Jasmina Timić, sa Farmaceutskog fakultet u Beogradu je u jednom intervjuu istakla koje su to najzdravije vrste riba. Na ubjedljivom prvom mjestu nalazi se losos, a dalje slijede sardine, inćuni, som, bakalar, pastrmka i oslić.

Sa ovim tvrdnjama slaže se i bečki profesor Hademar Bankhofer. Osim toga, o zdrvstvenim pogodnostima koje ima redovno konzumiranje lososa svjedoče i brojna istraživanja.

Evo kako redovna konzumacija lososa utice na naš organizam:

Meso lososa obiluje proteinima i aminokiselinama. Takođe sadrži komponente koje su od velikog značaja za zdravlje zglobova, te pravilno funkcionisanje digestivnog trakta i regulaciju insulina. Obiluje važnim vitaminima i mineralima i drugim korisnim materijama.

Bogat proteinima

Losos je visokoproteinska hrana, a uopšte nema ugljenih hidrata. U svijetu nutricionizma cijenjen je upravo zbog svog visokoproteinskog mesa i kvaliteta proteina. Protein predstavlja gradivni materijal za sva naša tkiva i esencijalan je za mišiće.

Kada pogledamo nutritivni sastav lososa, vidimo da na samo 100 gr spremljenog (grilovanog, na primjer) lososa dolazi čak 22 gr proteina, što je skoro polovina preporučenog dnevnog unosa.

Takođe bogat je dobrim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Vitamini i minerali u lososu

Osim što je odličan izvor visokokvalitetnih proteina, losos sadrži prilično korisne količine drugih važnih elemenata, kao što su vitamini B grupe, te minerali poput selena, fosfora i kalijuma. Osim toga predstavlja i solidan izvor gvožđa, cinka, magnezijuma i vitamina C i E.

Količine vitamina B kompleksa su impresivne. Vitamini B grupe igraju izuzetno značajnu ulogu u većini hemijskih reakcija u našem organizmu i učestvuju u metaboličkim procesima. Dovoljan unos B vitamina obezbjeđuje kvalitetan san, izdržljivost, dovoljno energije, koncentraciju i, iznad svega, čuvaju naše srce i krvne sudove.

Zdravstvene prednosti lososa

Losos je dobar za cjelokupno zdravlje, hranljivo i ukusno lososovo meso čuva zdravlje i njeguje organizam. Konzumacija mesa lososa je dobra za:

  • Nervni sistem i mozak
  • Srce i krvne sudove
  • Mišiće i koštanozglobni sistem
  • Zdrave oči, kožu i kosu
  • Dobar san i zdrav metabolizam

(Stil kurir)

Danas objavljeno

Kolačići koje možeš grickati cijele jeseni

Vanja A

Ukusni kuglof od bundeve za jesenje dane!

Vanja A

Skriveni signali koji odaju da ti tijelo stari prije vremena

V.R.

Ostavite komentar