17. Novembra 2022.

Nutricionisti: Brzo žvakanje hrane može biti uzrok problema sa varenjem

Big Portal

Varenje hrane počinje u ustima, tako da način i brzina kojom žvaćete hranu utiče dalje na proces prerađivanja hrane u organizmu, prenose Novosti.

Mozgu treba oko 20 minuta da registruje da je želudac pun, zato se preporučuje sporija konzumacija hrane. Osim toga, prednosti sporijeg žvakanja su:

bolja apsorpcija hranljivih materija

bolje varenje

veće uživanje u hrani

manji nivo stresa

“Varenje ne počinje u crijevima, već mnogo ranije – u našim ustima – pa stoga obavezno odvojite vrijeme za uživanje u hrani, žvačući svaki zalogaj otprilike 20 puta”, smatra nutricionistkinja Eleanor Trup koja preporučuje da za vreme jela ne koristimo telefon ili gledamo televiziju:

“Prebrzo i užurbano jedenje može rezultirati time da često pojedete više nego što biste inače. Isto tako, kada jedete prebrzo, ne razmišljate o tome koliko puta prožvačete jedan zalogaj, a to dovodi do neugodnog osjećaja nadutosti i probavnih smetnji jer vaše tijelo nema vremena za pravilnu probavu konzumirane hrane”, zaključuje ona.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare