Nutricionista savjetuje kako da uvedete jagode u dječju ishranu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Nutricionista savjetuje kako da uvedete jagode u dječju ishranu

U sezoni jagoda teško je odoljeti ovom ukusnom, bobičastom voću. Neko voli da ih jede tek ubrane i oprane, neko sa dodatkom šećera ili šlaga, a nekome su jagode idealna baza za jutarnji smuti.

Ali, ovo voće može da bude alergen i da izazove osip, mučninu, kao i oticanje jezika, usana i grla, posebno kod male djece.

“Alergija na jagode može da se javi kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, kao i kod dece koja imaju slab imunološki sistem, posebno ako su i njihovi roditelji u najranijem uzrastu patili od alergije na ovo voće”, kaže za Telegraf nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer Dušanka Lacmanović.

Kad se javljaju simptomi

Kao i kod drugih nutritivnih alergija, i kod alergije na jagode simptomi mogu da se jave u roku od pet minuta do pola sata od konzumiranja ovog voća, ali i nekoliko časova kasnije.

“Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su osećaj bockanja i crvenilo na koži, oticanje jezika i usana, mučnina, oticanje grla, dijareja i sitni osip koji izaziva svrab”, navodi sagovornica.

Ukoliko roditelji imaju alergiju na jagode (što je rijedak slučaj, jer se ova vrsta nutritivne alergije uglavnom prevazilazi s godinama) ili su je imali u detinjstvu, veća je vjerovatnoća da će se ona javiti i kod njihovih potomaka. Nutricionista Lacmanović savjetuje da bi u tom slučaju roditelji trebalo da uvedu bobičasto voće tek kad dijete navrši tri godine života.

Testiranje organizma

“Dajte detetu malu količinu jagoda, i to rano pre podne kako biste mogli da pratite stanje, tj. da li će ono negativno odreagovati na ovo voće. Ukoliko se u prvih 48 sati ne javi nikakva reakcija, možete da ponovite davanje. Ali, i u tom slučaju pratite i narednih 48 sati kako će dete reagovati – savetuje Lacmanović i otkriva da se nutritivna alergija u pojedinim, retkim slučajevima može javiti unutar 96 sati od konzumiranja nove namirnice.

Neki roditelji pridržavaju se one narodne “Klin se klinom izbija”, pa detetu koje ima nutritivnu reakciju uporno daju namirnicu na koju burnije reaguje kako bi “naterali imuni sistem da se čeliči”. Naša sagovornica upozorava da bi i sa jagodama, kao i sa ostalim alergijama na hranu trebalo biti oprezan.

“Ukoliko je dete imalo alergijsku reakciju na jagode, trebalo bi ga odvesti na nutritivni test koji će to potvrditi. Dokle god nutritivni test ne bude negativan, nije preporučljivo uvoditi ovo voće u dečju ishranu. Isto pravilo važi i za ostale namirnice koje mogu da budu nutritivni alergeni. Važno je da se roditelji konsultuju sa alergologom koji će im dati smernice kada i na koji način bi trebalo uvesti namirnice na koje je dete imalo reakciju”, savjetuje nutricionista.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar