28. Oktobra 2020.

Nutricionista objašnjava zašto je supa “čudo” za cijeli organizam: Ukusna i ljekovita, štiti nas od virusa i prehlade!

Big Portal

Pametna ishrana koja gradi imunitet nešto je o čemu bi trebalo da razmišljamo tokom čitave godine, ne kada “dođemo” do sezone gripa.

Imunitet se ne gradi kada sezona respiratornih infekcija “zakuca na vrata”, kada većina od nas posegne za najzdravijim namirnicama i očekuje da one daju efekat za nekoliko dana.

Specijalista strukovni nutricionista dijetetičar Jovana Srejuć Ferluga rekla je da su za podizanje imuniteta važni vitamin C, vitamin E i vitamin D, kao i važni minerali kao što su cink i selen.

Korisni su i fitonjutrijenti, hemijske materije koje imaju antioksidativnu ulogu i učestvuju ne samo u prevenciji respiratornih infekcija, već i mnogih drugih bolesti. Sadrže ih brojne namirnice kao što su jagode, šljive, kajsije, paprika, celer, peršun, luk, jabuke, brusnice i brokoli, kao i sok od limuna.

Direktno imuni sistem jačaju i određena jela, kao što je supa od kostiju koja je bogata vitaminima i mineralima. Djeluje umirujuće na respiratorna stanja.

“Slično kao i bijeli luk, koji smanjuje upalu, jača otpornost organizma i efikasno se bori protiv infekcija, i crni luk pospješuje imuni sistem i umanjuje upalu, moćan je borac protiv bolesti. Veoma je korisno i jabukovo sirće koje ima snažno dezinfekciono sredstvo, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima,” rekla je ona.

Tu su i začinske biljke kojima možete obogatiti supu, a među najmoćnijima su ruzmarin, origano, bosiljak i majčina dušica.

Supa je važna i zbog činjenice da je organizmu potrebno dovoljno tečnosti u periodu respiratornih infekcija.

“Moramo razmišljati i o navikama koje slabe imunitet, a među njima je i ta da pijemo između osam i deset čaša vode dnevno. Važni su i dobar san i fizička aktivnost, neophodno je sedam do devet sati sna da bismo bili fizički aktivni najmanje 30 minuta dnevno, pet dana nedjeljno. Važno je umanjiti i unos belog brašna i šećera,” rekla je ona za “Zdravlje u tanjiru”.

Pročitajte kako da napravite pileću supu bez ekspres lonca!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare