Nuklearni otpad skloniti od BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nuklearni otpad skloniti od BiH

Predsjedništvo BiH traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Opština Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputiće, u ime Predsjedništva BiH, pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarević i Andriji Plenkoviću u kome će ih obavjestiti o ovom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informiše zemlje članice Evropske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Takođe, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

BN TV

Danas objavljeno

Finska i zvanično potpisala zahtjev za prijem u NATO

M.

Nehamer: Za Austriju članstvo u NATO ne dolazi u obzir

M.

Stenogram rasprave Dodika i Džaferovića: “Hoćete da podvalite da ste Marija Djeva”

M.

Ostavite komentar