NSRS: Rasprava o Incku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

NSRS: Rasprava o Incku

Narodna skupština Srpske raspravlja o Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja Visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009. – 2020. godine – prijedlog Kluba poslanika SNSD.

Razdor između vladajućih i opozicionih poslanika je nastao iz razloga što opozicija smatra da ovo nije način na koji parlament Srpske treba da raspravlja i da nedostaje dogovor svih partija iz RS. Istovremeno, vladajući smatraju da opozicionari samo traže izgovor da ne gladaju za zaključak kojim se Valentin Incko poziva da parlamentu podnese izvještaj o svom radu.

Takođe, bilo je varnica i u redovima vlasti. Naime, Kostadin Vasić iz Ujedinjene Srpske je upitao zašto sjednici ne prisustvuje predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović „da i on iznese svoj stav o tome što Incko traži da budu oduzete povelje Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku”. U pitanju je naknadno pismo Incka Narodnoj skupštini.

-Nemojmo da se izvlačimo kada neko hoće – rekao je Vasić.

Duško Ivić, u ime Kluba DNS, rekao je da se slaže da Valentin Incko treba da podnese izvještaj, ali da je tražio da se ova tačka povuče sa dnevnog reda sve dok lideri patija u RS ne usaglase zajedničku strategiju i nastup po ovom pitanju.

–Nedostaje nam političko jedinstvo u RS, za nastup na nivou BiH. To je ono što razjeda tkivo RS. BiH po Dejtonu ima 10 ovlaštenja. Koliko ih je do sada preneseno na nivo BiH? Pitam sve nas ko je prenio sve nadležnosti. Da li je to neko mogao da uradi bez predstavnika iz RS? Nije. Nemojmo da se zavaramo, nemojmo da neke stvari glodamo iz jednog ugla. Da li će ikad iko odgovarati za prenos nadležnosti sa nivoa RS na nivo BiH? Možda u nekim generacijama se to ostvari, ali nema nevinih kada je to u pitanju – rekao je Ivić.

Poslanik SDS Nedeljko Glamočak tvrdi da je još u prvom mandatu „osjetio da u vlasti nisu istinske patriote“.

–Tada ste od SDS 2010. tražili referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Sami ste to razvalili zbog neke priče o reformi pravosuđa BiH. Da ne govorim o referendum o Danu Republike koga smo proveli. Kada je sve prošlo, promijenismo Zakon onako kako su tražili. Omalovažili smo Dan RS i njegovu proslavu – rekao je Glamočak.

Poslanik SNSD Srđan Mazalica, u ime predlagača Informacije, smatra da opozicija traži izgovor da ne zauzme stav kojim se visoki predstavnik u BiH poziva da dođe u NSRS, bez obzira da li će on doći, ili ne.

-Stvar je prosta. Postoji li pravni osnov za to? Postoji. Da afirmišemo RS i NSRS nominalno iznad visokog predstavnika jer nam to pravo daje Dejtonski sporazum. Kada je u pitanju naš odnos prema visokom predstavniku, možete naći knjigu Diplomatska kontraofaniziva u kojoj se govori o našoj reakciji kada je Miroslav Lajčak pokušao da nametne izmjene u radu Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH. Nakon toga je visoki predstavnik doživio poraz, uništen je njegov autoritet u BiH. Tada je Nikola Špirić, predsjedavajuči Savjeta ministara BiH, podnio istavku. To vi nikad niste učinili. Sve ostalo što pričate je iznalaženje izgovora da ne želite da pozovete viskog prestavnika da podnese izvještaj – rekao je Mazalica.

Skupšinsko rukovodstvo je odlučilo da rasprava o ovoj tački bude okončana večeras, dakle radiće se dokle bude potrebno. U međuvremenu, mnoge stranke su predložile svoje zakljućke. Tako je US predložila zaključak kojim se međunarodna zajednica poziva da ne dozvoli imenovanje novog visokog predstavnika u BiH.

Begija Smajić, u ime poslaničke grupe Zajedno za BiH, predložila je dva zaključka. Pozivaju OHR da izvršava svoje obaveze po pitanju unapređenja poštovanja ljudskih prava u RS i FBiH tako što će ukinuti disikriminaciju u upotrebi maternjeg jezika, obrazovanja, zapošljavanju, i bezbjednosi imovine.

Takođe, predlažu da NSRS iskaže posvećenost poštovanju člana 5 aneksa 10 Dejtona u kome se kaže da je visoki predstavnik „vrhovni organ na terenu za tumačenje Dejtonskog sporazuma u implementaciji mirovnog rješenja“.

Autor: Slobodan Popadić, Srpskainfo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar