NSRS: Može samo partnerstvo i saradnja sa NATO - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

NSRS: Može samo partnerstvo i saradnja sa NATO

Narodna skupština Republike Srpske kasno večeras sa 52 glasa za i tri protiv usvojila je zaključke u vezi Informacije o dokumentu Program reformi Bosne i Hercegovine. Usvojeni su zaključci klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza – DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Navodeći da su razmotrili i primili k znanju Informaciju o dokumentu „Program reformi BiH“, poslanici skupštinske većine, predvođenom SNSD, zaključcima su prihvatili opredjeljenje iz tog dokumenta da program ne prejudicira odluku o članstvu, odnosno da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u čime se, kako navode, prekida dosadašnji kontinuitet opredjeljenosti BiH za punopravno članstvo.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da dokument „Program reformi BiH“ ni po čemu nije raniji tekst „Godišnji nacionalni program“ takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO-om.

Poslanici skupštinske većine odbacili su bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje ovog dokumenta.

Narodna skupština smatra da je „Program reformi BiH“ u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

“Program reformi BiH“ opredjeljuje saradnju sa NATO-om u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu.

Odluka o eventualnom članstvu može se donijeti u skladu sa ustavnim sistemom BiH, u kome Republika Srpska ima mehanizme da provede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

U svakom eventualnom odlučivanju u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini, predstavnici Srba iz Republike Srpske, stoji u zaključcima, moraju da uvaže stavove Narodne skupštine i referendum naroda u Republici Srpskoj, te da u procesu odlučivanja bez oklijevanja upotrebe mehanizme zaštite prava i interesa Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine i podsjeća na obavezu svih organa i institucija Republike Srpske kao i svih predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama i forumima, na provođenje te Rezolucije.

U usvojenim zaključcima se kaže da Narodna skupština Republike Srpske ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani Republike Srpske izjasne na referendumu, što predviđa i Rezolucija Parlamentarne skupštine BiH (Službeni glasnik BiH 25/08) u kojoj se kaže da „eventualni poziv za članstvo u NATO-u zahtijeva svesrdnu podršku građana“.

Narodna skupština Republike Srpske podržava saradnju sa zemljama regiona u ekonomskim oblastima i od značaja za evropske integracije, kao i sa organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

Narodna skupština Republike Srpske sugeriše organima i insitucijama BiH da ostvare saradnju sa drugim vojnim savezima na istim principima na kojim je ostvarena saradnja sa NATO savezom.

Poslanici opozicije nisu učestvovali u glasanju, jer su napustili skupštinsko zasjedanje nakon incidenta u NSRS, kada je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač pesnicom u glavu udario poslanika PDP Draška Stanivukovića.

(BN)

Danas objavljeno

Stiže “Frankeštajn varijanta”, udružili se omikron i delta

M.

Zapad upozorava Rusiju: Napad na Ukrajinu imaće žestok odgovor

M.

Pao F-35, ima povrijeđenih

M.

Ostavite komentar