10. Februara 2020.

NSRS da usvoji akt o zaštiti prava Srba u Crnoj Gori

Big Portal

U dokumentu, o kojem će se raspravljati u parlamentu na sjednici 18.februara, izražava se „duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda“.

Vukanović predlaže da NSRS osudi, kako je naveo, diskriminaciju Srba u Crnoj Gori, te poziva vlasti i sudove u Crnoj Gori da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1950. godine i omoguće pravo na pravedno i pravično suđenje.

Traži da NSRS takođe osudi napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te se protivi usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u Crnoj Gori.

U predloženoj deklaraciji Vukanović dodaje da smatra „nedopustivim da u državnoj administraciji u javnoj upravi Crne Gore radi svega jedan posto Srba“, te osuđuje „etiketiranje u javnosti predstavnika srpskog naroda kao navodnih neprijatelja Crne Gore“.

”Pripadnici crnogorske nacionalne manjine u RS i BiH, posebno u istočnoj Hercegovini i pograničnom području, uživaju najveća manjinska prava i zaštitu”, naveo je Vukanović.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare