14. Novembra 2021.

NSO grupa na crnoj listi američke vlade

Big Portal

Još nekoliko IT kompanija širom sveta dodate na crnu listu

Pegasus je program dizajniran da napada mete bez najave, omogućavajući policiji i obaveštajnim agencijama da dobiju pristup tekstualnim porukama, fotografijama i lozinkama telefona, a sve to bez ostavljanja traga. Špijunski softver mogao bi da zarazi nečiji telefon jednom, nevidljivom tekstualnom porukom, pri čemu meta ne bi morala da klikne na vezu ili da preduzme bilo kakvu akciju da bi njen potpuno ažurirani telefon bio zaražen.

NSO-ov Pegasus špijunski softver nedavno je bio u centru pažnje zbog projekta Pegasus, gde je otkrivena lista imena koja su naizgled povezana sa špijunskim softverom. Na toj listi su bili novinari, lideri, šefovi država i drugi iz celog sveta, ljudi za koje NSO kaže da njihov softver ne bi trebalo da se koristi za ciljanje.

Ministarstvo trgovine navodi da se NSO dodaje na listu, što ograničava američke kompanije da posluju sa njom. NSO nije jedina kompanija koja je dodata na crnu listu. Candiru, još jedna izraelska IT firma koja prodaje špijunski softver, takođe je targetirana. Ministarstvo trgovine je navelo još dve kompanije, jednu iz Rusije i jednu iz Singapura, za koje kaže da su uključene u prodaju hakerskih alata.

Izvor: PCPress / The Verge

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare