8. Augusta 2020.

NSA izdao novo uputstvo za vojsku i obavještajce

Big Portal

Agencija tvrdi da prikupljanja podataka sa njihovih pametnih uređaja može da predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti.

NSA je u svom biltenu objavio da su podaci o lokaciji izuzetno vredni i da se moraju zaštititi. Takve informacije mogu otkriti detalje o broju korisnika na lokaciji, njihovom kretanju i snabdevanju, dnevnoj rutini i još mnogo toga. Oni takođe upozoravaju na upotrebu fitness tracker-apametnih satova i IoT uređaja. Kada su u pitanju preporuke, agencija ima mnogo onih koje i sami možete pronaći na internetu kada pretražujete kako da zaštitite svoju privatnost. U uputstvu se navodi da osoblje treba da isključi lokacijske usluge na svojim mobilnim uređajima, i odobri aplikacijama što je manje moguće dozvola. Takođe se preporučuje da se onemoguće funkcije koje omogućavaju pronalazk nestalih ili pogrešno postavljenih uređaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo da kupuje komercijalno dostupne podatke o lokaciji korisnika, i to najmanje od 2017. godine. Druge državne službe i tela su koristili te podatke kao izvor za lociranje ilegalnih prelazaka na granicama. Postoji strah da će i druge države pored Sjedinjenih Američkih Država početi da čine to isto. Ovo nije prvi put da se alarmira osoblje vojske i obaveštajnih službi o potencijalnom ugrožavanju. Pentagon je tokom 2018. godine zabranio vojnicima i drugom osoblju da koriste lokacijske usluge na svojim uređajima dok su stacionirani u osetljivim bazama ili u ratnim zonama. Taj potez usledio je nakon što je fitnes aplikacija Strava razotkrila položaj američkih baza, patrolnih ruta i drugih logističkih linija u Avganistanu.

Izvor: Engadget/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare