Novosti: Priština ne može da sudi Pavkoviću - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novosti: Priština ne može da sudi Pavkoviću

Priština ne može da pokrene proces protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića, pišu “Večernje novosti”. Taj list je dobio takav odgovor iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, a razlog je što, prema Statutu Mehanizma, nijednom osudjeniku koji je pred Tribunalom u Hagu već dobio kaznu…

Priština ne može da pokrene proces protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića, pišu “Večernje novosti”.

Taj list je dobio takav odgovor iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, a razlog je što, prema Statutu Mehanizma, nijednom osudjeniku koji je pred Tribunalom u Hagu već dobio kaznu za ista dela ne može suditi nijedan sud.

“U skladu sa pravilom 16 Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, kada predsednik dobije pouzdane informacije o tome da je pred sudom neke države protiv neke osobe pokrenut krivični postupak za krivično delo za koje joj je već sudjeno pred MCKSJ, pretresno veće koje je odredio predsednik izdaje nalog za obrazloženje kojim od tog suda traži da trajno obustavi postupak”, navodi se u odgovoru dostavljenom beogradskom dnevnom listu.

Pravosudni organi privremenih institucija u Prištini planiraju da protiv Pavkovića podignu optužnicu zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu 1998. i 1999. godine i traže njegovo izručenje iz Finske, gde izdržava zatvorsku kaznu od 22 godine.

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar