Novo zaduženje Republike Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Novo zaduženje Republike Srpske

Vlada Republike Srpske zadužila je svoje građane za 35 miliona maraka, uobičajenom praksom, odnosno prodajom 35 hiljada obveznica po cijeni od hiljadu maraka po jednoj hartiji.

Kamata je fiksna i to 2,5 odsto, a rok dospijeća je sedam godina.

Kalendarom izdavanja hartija od vrijednosti za ovu godinu, koji je objavilo Ministarstvo finansija RS, zaduženje Srpske na berzi planirano je dugoročnim obveznicama u iznosu od 271 milion KM, dok predviđeno zaduženje trezorskim zapisima iznosi 40 miliona KM.

Prema podacima iz godišnjeg Konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS, prošlogodišnja ukupna rata za otplatu dugova je iznosila 746 miliona maraka.

Alarmantno je što polovina otpada upravo na otplatu dugovanja po zaduženjima hartija od vrijednosti i to 363 miliona maraka. Odmah nakon toga slijede rate za zajmove u inostranstvu od 278 miliona i zajmove u zemlji od 88 miliona maraka.

Ekonomista Damir Miljević poručuje da je javnost zbunjena zbog izjava vladajućih da se sve zemlje zadužuju, te da ima država koje su visoko zadužene, a odlično funkcionišu, a i onih koje nisu zadužene, ali su siromašne.

Ukupan dug RS je na kraju 2017. godine iznosio 5,4 milijarde konvertibilnih maraka.

BN TV

Danas objavljeno

Velika akcija SIPA-e u HNK: Otkrivena plantaža marihuane, uhapšeno sedam osoba

M.

Babiš šokirao Evropu

M.

Sjeverna Makedonija: Od danas besplatna putarina za građane Srbije

M.

Ostavite komentar