Novo suđenje za ubistvo "dječaka sa planine" - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Novo suđenje za ubistvo “dječaka sa planine”

Iliji Miliću (73) iz Kotor Varoša osuđenom za ubistvo komšije Vasilja Kneževića (35) i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (90), Vrhovni sud RS ponovo je ukinuo presudu banjalučkog Okružnog suda.

Milić je, ukinutom presudom u ponovljenom postupku bio osuđen na 16 godina i devet mjeseci zatvora, a ovaj slučaj je vraćen na novo suđenje.

Presuda je između ostalog, ukinuta jer prvostepeni sud nije omogućio odbrani da provede neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog. U rješenju Vrhovnog suda RS o ukidanju presude navodi se da odbrani nisu pružene iste mogućnosti u pogledu izvođenja dokaza na glavnom pretresu što je moglo da bude od uticaja na zakonito i pravično donošenje odluke.

Presuda je, kako nam je potvrđeno ukinuta na osnovu žalbe odbrane koja smatra da je došlo do povrede pravičnog postupka i činjenice da optuženom nije omogućeno fer i pravično suđenje te će u novom postupku tražiti izmijenu vijeća.

Milić je na osnovu priznanja krivice prvom presudom u oktobru 2018. bio osuđen na 16 i po godina, ali tu je presudu Vrhovni sud RS ukinuo i vratio na ponovljeno suđenje, a lani je ponovo osuđen i povećana mu je kazna za tri mjeseca.

Knežević je ubijen 10. aprila 2018. godine u selu Kruševo Brdo kod Kotor Varoša. U optužnici se navodi da ga je Milić sačekao skriven iza bukve u blizini lokalnog puta u zaseoku Potok jer je znao da on tuda vodi goveda na pašu, a kada je naišao u njega je ispalio rafal iz automatske puške i usmrtio ga.

Nakon toga Milić je otišao kući, pozvao policiju i rekao šta je uradio, a zatim je s puškom otišao do kuće oca ubijenog mladića Nedeljka Kneževića.

Prema optužnici, čim ga je uočio na njega je ispalio rafal. Nedeljko ga je pitao “Je li ti mene gađaš?”, a napadač mu je odgovorio “Na tebe pucam, tebe gađam”. Tada je Nedeljko pobjegao u kuću i ostao nepovrijeđen.

Za ubijenog Kneževića koje su zvali “dječak sa planine”, mještani kažu da je bio dobar, veliki borac koji je hranio oca, te imao konja i više od 30 goveda.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar