Novo saopštenje u vezi Astrazeneke - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novo saopštenje u vezi Astrazeneke

Nakon što je više zemalja privremeno obustavilo vakcinaciju Astrazeneka vakcinom protiv kovida-19, oglasio se i britanski ministar zdravlja.

Reč je o Oksfordskoj vakcini a kao razlog privremenog obustavljanja vakcinacije tim cepivom navode se slučajevi neželjenih efekata, ulavnom stvaranje krvnih ugrušaka.

Nakon jučerašnje reakcije prvog čoveka SZO, danas se oglasio i britanski ministar zdravlja Met Henkok koji je za BBC rekao da je britanska vakcina apsolutno bezbedna.

On je apelovao na ljude da slušaju nadležna regulatorna tela i da se vakcinišu čim im se ukaže prilika. “Znamo da vakcina Oksford-Astrazeneka u ovom trenutku spašava živote u Velikoj Britaniji. Zato, ako dobijete poziv, odazovite se i dođite na vakcinaciju”, poručio Henkok

Podsetio je na saopštenje britanskog regulatornog tela za medikamente odakle je rečeno da nije nedvosmisleno dokazana veza između Astrazeneke i trombofilije.

Ina.e, širom EU i Velikoj Britaniji Astrazeneku je primilo oko 17.000.000 ljudi, a od tog broja svega 40 je prijaviloproblem stvaranja krvnih ugrušaka, rekli su iz Astrazeneke.

Britanski ministar zdravlja, kako bi uverio ljude da se vakcinišu, podsežai da su SZO, britansko regulatorno telo, kao i Evropska agencija za lekove rekli da stoje iza te vakcine, koju smatraju bezbednom.

Danas objavljeno

Omikron: Proizvođači vakcina imaju dobre vijesti

M.

Britanski stručnjaci: Nije smak svijeta. Delta nas brine više od omikrona

M.

“Ekspert za držanje Zapada u neizvjesnosti”

M.

Ostavite komentar