8. Oktobra 2022.

Novo poskupljenje goriva u Srpskoj početkom sedmice

Big Portal

Naglasio je da u posljednjih mjesec dana nije bilo značajnih promjena cijena naftnih derivata na tržištu Srpske.

  • Već početkom ove sedmice kompanije iz Evrope koje se bave prodajom derivata, kao i rafinerije iz kojih se distributeri snabdijevaju, povećale su cijene dizela – naveo je Trišić.

Naglasio je da su razlozi rasta nabavnih cijena globalna dešavanja koje su na sceni, a tiču se moguće recesije i promjene u politici zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

  • Takođe, na sve utiče i nepovoljna bezbjednosna situacija, ali i moguće ograničenje postojećih ruta snabdijevanja – naveo je Trišić, ali nije iznio prognoze za koliko bi gorivo moglo da poskupi od iduće sedmice.

I na benzinskim pumpama u Srpskoj naveli su da će od iduće sedmice korigovati cjenovnike.

  • Promjena cijena biće sa novim nabavkama. Za koliko tačno, ne znamo. Sve će biti usklađeno prema novim nabavkama i ograničenoj marži u prometu – naveli su na benzinskim pumpama.

Potvrdili su i da je većina njih korigovala cijene prije par dana u prosjeku za pet feninga naviše, pa tako sada vozači za dizel treba da izdvoje u prosjeku oko 3,15 maraka po litru.

Predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH Milenko Bošković rekao je da je zbog najavljenog smanjenja proizvodnje OPEK-a za dva dana došlo do skoka od 25 feninga prerađene nafte od dobavljača.

  • Tako da je gorivo u nabavci u srijedu za četvrtak poskupjelo za 10,6 feninga, dok je nabavna cijena za petak korigovana naviše za 15 feninga – kazao je Bošković i dodao da poskupljenje goriva ponovo otvara pitanje intervencije u poresku strukturu jer će teško stanje nastupiti u privredi.

Grupa OPEK+ dogovorila je u srijedu na sastanku u Beču da smanji zajedničku proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, u nastojanju da zaustavi pad cijena “crnog zlata” izazvan slabljenjem globalne ekonomije. To je najveće smanjenje proizvodnje OPEK-a i saveznika od 2020. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare