Novo otkriće u svemiru: Srednjoškolac na praksi vidio ono što drugi nisu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Novo otkriće u svemiru: Srednjoškolac na praksi vidio ono što drugi nisu

NASA je objavila zapanjujuću vijest- otkrila je planetu koja orbitira oko dva sunca.

vo je prvo takvo otkriće novog satelita agencije za lov na planete poznatog pod nazivom TESS. Ali ono što je zapaženije jeste to što ga je pronašao srednjoškolac koji radi kao stažista, i to trećeg dana.

“Pregledao sam podatke za sve što su volonteri označili kao pomračenje binarnog sistema, sistema u kojem dve zvezde kruže jedna oko druge i iz našeg pogleda pomrače svaku drugu orbitu”, objasnio je 17-godišnji Volf Kukier.

On je video signal iz sistema zvanog TOI 1338, ali je mislio da se radi o pomračenju. Onda je shvatio da je vreme pogrešno i da je zapravo pronašao planetu.

Nova planeta je dobila ime ‘TOI 1338 b’ zbog sistema u kom se nalazi, a udaljena je oko 1300 svetlosnih godina od Zemlje.

Planeta je 6,9 puta veća od Zemlje – nalazi se negde između Neptuna i Saturna. Takođe je malo verovatno da bi na njoj mogli da se nađu neki oblici života.

Dve zvezde kruže jedna oko druge 15 dana. Jedna je oko 10 odsto masovnija od našeg Sunca, dok je druga hladnija, zatamnjenija i velika kao jedna trećina Sunca.

Nakon što je identifikovao TOI 1338 b po zatamnjenju koje je prouzrokovao svojim matičnim zvezdama, istraživački tim, uključujući i Kukiera, koristio je softverski paket pod nazivom “Elenor”, nazvan po Elenor Arovej, centralnom liku u romanu Karla Sagana “Kontakt”.

Želeli su da potvrde kako su merenja ispravna, i da rezultat nije pogrešan zbog greške nekog instrumenta.

“Kroz sve svoje slike, TESS prati milione zvezda”, rekla je koautorka studije Adina Fajnstajn, student postdiplomskih studija sa Univerziteta u Čikagu.

“Zato je naš tim stvorio Elenor. To je dostupan način za preuzimanje, analizu i vizualizaciju podataka. Konstruisali smo ga imajući na umu planete, ali ostali članovi zajednice ga koriste za proučavanje zvezda, asteroida, pa čak i galaksija”, rekla je ona, piše “Metro”.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Koliko RAM-a imate, a koliko vam je stvarno potrebno?

V.R.

Dogecoin: Uspon “smiješne” kriptovalute

V.R.

The Lord of the Rings biće najskuplja TV serija u istoriji

V.R.

Ostavite komentar