14. Septembra 2019.

Novo otkriće u galaksiji: “Struktura duga na stotine svetlosnih godina”

Big Portal

Naučnici smatraju da je to jedna od najvećih struktura koja je ikada zapažena u našoj galaksiji i da je verovatno rezultat visokoenergetske erupcije koja se dogodila u blizini supermasivne crne rupe Mlečnog puta, pre više miliona godina.

Uprkos tome što već dugo postoji u našoj matičnoj galaksiji, tek je nedavno moguće uočiti je, zahvaljujući naprednim instrumentima teleskopa, koji mogu da detektuju radio emisiju čak i kroz guste oblake svemirske prašine.

Naučnici su u novom radu objavljenom ove nedelje u časopisu “Nature” opisali strukturu u obliku peščanog sata. Kako su naveli, dugačka je na stotine svetlosnih godina.

“Središte naše galaksije je relativno mirno u poređenju sa drugim galaksijama sa vrlo aktivnim centralnim crnim rupama“, rekao je Ijan Hejvud sa Univerziteta u Okfordu, glavni autor studije.

“Uprkos tome, centralna crna rupa Mlečnog puta može, s vremena na vreme, da postane netipično aktivna. Moguće je da je jedna takva aktivnost pokrenula događaje koji su rezulturali konstrukcijom nalik na peščani sat“, objasnio je Hejvud.

https://twitter.com/MailOnline/status/1172525869690175488

Prema mišljenju članova istraživačkog tima, novo otkriće moglo bi da pomogne u rešavanju prethodnih misterija, pružajući odgovore o prirodi i nastanku magnetnih filamenata koji su primećeni još osamdesetih godina prošlog veka.

Ove strukture su duge desetine svetlosnih godina i široke su jednu svetlosnu godinu.

“Radio mehuri otkriveni ‘MeerKAT-om’, sada mogu da rasvetle poreklo filamenata“, rekao je Farhad Jusef-Zadeh sa Univerziteta “Northwestern”.

Više od 100 filamenata je u relaciji sa novootkrivenim mehurima. Tim naučnika je vršio ultra-precizna osmatranja centra naše galaksije otkrivši da su “mehuri – blizanci“ skoro jednaki i po obimu i po obliku, što sugeriše da su nastali tokom nasilnog praska.

“Ovi ogromni mehuri do sada su bili sakriveni odsjajem izuzetno svetlih radio emisija iz centra galaksije“, rekao je Fernando Kamilo iz Južnoafričke astronomske opservatorije u Kejptaunu.

“Ovim neočekivanim otkrićem postali smo svedoci manifestovanja procesa kao što su galaktičko odlivanje energije i materije u Mlečnom putu“, dodao je Kamilo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare