27. Septembra 2020.

Novo naučno ispitivanje donosi loše vesti: “Dali smo virusu mnogo prilika”

Big Portal

Novo istraživanje naučnika u Hjustonu nije otkrilo da su te mutacije učinile virus smrtonosnijim, piše Independent.

Studija je ispitala više od 5.000 genetskih sekvenci virusa, zaključujući da je jedna od mnogih mutacija koronavirusa akumulirala promene u strukturi proteina na površini virusa.

Svi virusi mutiraju i većina ovih slučajnih promena genetske sekvence je beznačajna, stoga nije pronađena razlika u težini bolesti nakon mutacije.

Teoretski, naučnici veruju da je evolutivni trend virusa podstakao na povećanje stope zaraze i smanjenje težine simptoma, jer su virusima potrebni živi domaćini da bi preživeli.

Dejvid Morens, virusolog sa Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, pregledao je novu studiju i rekao da nalazi ukazuju na veliku mogućnost da je virus, dok se kretao kroz populaciju, postao zarazniji, što bi moglo da ima posledice po našu sposobnost da to kontrolišemo.

Stariji savetnik Faučija rekao je da bi ovo mogla biti reakcija virusa na ljudske intervencije, uključujući maske i socijalnu distancu, koje su razvijene od početka pandemije da bi zaustavile njeno širenje.

I Džejms Maser,vodeći autor studije kahzao je da smo “dali ovom virusu mnogo prilika, kao i da trenutno postoji ogromna populacija koronavirusa na svetu.

“Moguće je da ovaj virus, kada naš imunitet na nivou populacije postane dovoljno visok, pronađe način da zaobiđe naš imunitet. Ako bi se ​​to dogodilo, bili bismo u istoj situaciji kao i sa gripom. Moraćemo stalno da jurimo mutacije i menjamo formulaciju vakcine u skladu sa tim”, objašnjava Morens.

U “Houston Metodistu”, koji je deo Medicinskog centra Teksas, naučnici sekvenciraju genom 30.000 primeraka korona virusa od početka marta, kada se veruje da je virus prvi put stigao u grad sa 7 miliona miliona stanovnika.

Istraživanje pokazuje da se virus širio po predgrađima Hjuston u dva talasa, prvo udarajući na imućnije i starije pojedince, a zatim se u drugom talasu širio na mlađe ljude i naselja sa nižim prihodima.

U isto vreme, dok je virus širio gradom, sastavio je čitav katalog mutacija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare