Novo ludilo na australijskim aerodromima: "Skandal", "odvratno", "zlostavljački" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novo ludilo na australijskim aerodromima: “Skandal”, “odvratno”, “zlostavljački”

Nakon sage sa Novakom Đokovićem koja je počela na australijskom aerodromu, na pomolu je nova afera sa istog mesta.

Naime, kako prenosi portal Klix.ba, osiguranje na aerodromima u Australiji, prema tvrdnjama putnika, oduzima mobine telefone i traži šifre za njih, a da pri tome ne daju nikakvo objašnjenje za svoje postupke.

Australija je ponovo u centru skandala nakon što su se brojni putnici požalili da su bili prisiljeni da predaju aerodromskom obezbeđenju svoje mobilne telefone i šifre. Jedan od putnika je za britanski “Gardijan” rekao da je morao da preda svoj mobilni telefon i da napiše šifru za njegovo otključavanje na papiru kad je stigao na aerodrom prilikom povratka nakon desetodnevnog boravka na Fidžijiu.

Kada članovi aerodromskog osiguranja, odnosno bezbednosti, oduzmu mobitne od putnika, oni ih nose u određene prostorije, gde se zadržavaju oko pola sata, a razlog nije poznat.

“Nismo informisani zašto žele da pregledaju naše mobilne. Ništa nam nisu rekli, ovo je užasno kršenje privatnosti. Ko zna šta su gledali. Kada imaju mobitlni i šifru, imaju pristup svemu, istoriji imejlova, sačuvanim šiframa, bankovnim računima, zdravstvenom osiguranju”, rekao je jedan putnik.

Ovakvi postupci su već postali praksa, a australijska granična služba po zakonu može oduzimati mobilne telefone od svih onih koji ulaze u zemlju, bez obzira na to da li se radi o Australijancima ili o drugima.

Portparol australijske granične službe je kazao da je reč o “zaštiti australijske zajednice” te da su na ovaj način “prikupljene informacije rezultirale uspešnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti”.

Novinari i aktivisti za ljudska prava osuđuju ovu praksu i nazivaju je “odvratnom i zlostavljačkom”, a australijsku vladu diktatorskom.

“Ovo je zaista zabrinjavajuće, to ne bi smelo da se događa u Australiji”, tvrdi aktivistkinja Sofi Maknil.

Novinari posebno imaju problem s ovom praksom, jer moraju da štite svoje izvore i druge poverljive informacije.

Danas objavljeno

Elezu jedinstvena kazna zatvora od dvadeset godina

M.

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

2 0 komentara

Radio Uzivo 18 Januara, 2022 at 2:50 pm

Новак Ђоковић! ♥♥♥

Odgovori
Radio Uzivo 18 Januara, 2022 at 2:51 pm

Новак Ђоковић! ♥

Odgovori

Ostavite komentar