Novine na Volstritu: Stižu kriptovalute - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Novine na Volstritu: Stižu kriptovalute

Optimizam se vratio u svijet kriptovaluta.

Razlozi su povećani interes institucionalnih investitora, prihvatanje od strane sve više kompanija i platnih sistema, kao i ponovna vera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima.

Bitkoinom se ovih dana trguje po cenama vrlo bliskim najvišem nivou ikada, a porast cene zabilježile su i gotovo sve druge vodeće kriptovalute.

Dodatni optimizam ulagačima u kriptoimovinu možda će sada dati i najava američke kompanije S&P Dau Džons Indajsez. Oni su poznati po svojim berzanskim indeksima koji već decenijama odražavaju sentiment i kretanja tržišta kapitala, a uskoro će u njihov portfelj indeksa biti uvršteni i oni koji prate kretanja na tržištu kriptovaluta.

U proračune će ulaziti cene više od 550 aktivnih kriptovaluta, a u kompaniji se nadaju da će njihovi indeksi pružiti ulagačima bolje podatke o kretanjima cena, ali i otvoriti ovo tržište brojnim novim ulagačima zainteresovanim za kriptovalute. Na ovaj potez odlučili su se jer smatraju da je sada pravo vreme za to – digitalna imovina postaje sve značajniji deo imovine ulagača, pa je potrebno imati nezavisne, pouzdane i lako shvatljive pokazatelje, poručuju iz S&P Dau Džons Indajseza.

Za izradu indeksa i praćenje njihovih kretanja koristiće se tržišni podaci o kriptovalutama američke kompanije Luka. Osim stabilnih i pouzdanih informacija, pokretanje indeksa trebalo bi da pruži veću sigurnost ulagačima i da smanji rizike ulaganja, te da ih učini ravnopravnom imovinom za ulaganje s obveznicama, deonicama i drugim vrednosnim papirima na berzama.

Prvi berzanski kriptoindeksi premijeru bi trebalo da imaju sledeće godine.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Datum i vrijeme izlaska Samsung Galaxy S22 serije i dostupnost objavljeni na zvaničnom sajtu

Vanja A

NVIDIA tiho podigla cijene čitave porodice grafičkih kartica GeForce RTX 30 Founders Edition u Europi, povećanje do 6,4%

Vanja A

Upozoravaju: Može da dođe do “ledenog doba”

V.R.

Ostavite komentar