Novinari u Srpskoj neće dobiti status službene osobe, a obrazloženo je i zašto - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Novinari u Srpskoj neće dobiti status službene osobe, a obrazloženo je i zašto

Novinari u Republici Srpskoj i u narednom periodu neće imati status službene osobe. Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS 16. juna, nije prihvaćeno propisivanje posebnog krivičnog djela – sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti.

Kao razlog je navedeno to što su Krivičnim zakonikom, između ostalog, propisana i krivična djela tjelesne povrede, teške tjelesne povrede, kao i ugrožavanje bezbjednosti, a koji na jednak način tretira i štiti sve građane i profesije od napada, kao što su ljekari, profesori, nastavnici i mnogi drugi, koji su u svom radu izloženi mogućnosti napada u obavljanju svog posla.

–Mogućnost propisivanja navedenog krivičnog djela kao i posebne zaštite novinara u obavljanju njihove djelatnosti razmatratće se kada se stvore pretpostavke da se u Krivični zakonik uvrste i krivična djela protiv časti i ugleda – navedeno je obrazloženju Nacrta izmjena i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Inicijativa da se status službene osobe dodijeli ovlašenoj osobi koja pruža usluge snabdijevanja električnom energijom, te radnicima na željeznici i drugim profesijama takođe nije prihvaćena.

Osim kazne doživotnog zatvora, izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika u RS, uvodi se i još novina.

Kazna zabrane upravljanja motornim vozilom zamijenjena je oduzimanjem vozačke dozvole, a dosadašnja kazna zabrane upravljanja motornim vozilom postala je nova mjera bezbjednosti, dok je opšti maksimum kazne zatvora povećan sa dvadeset na trideset godina, te je posebno propisana izuzetnost kod izricanja kratkotrajne kazne zatvora.

Fena
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Danas objavljeno

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Peskov: Incidenti na gasovodima liče na teroristički čin

M.

Ostavite komentar