Novi Zeland izašao iz recesije uzrokovane pandemijom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Novi Zeland izašao iz recesije uzrokovane pandemijom

Novi Zeland je i zvanično izašao iz recesije povezane s pandemijom korona virusa nakon što je u trećem kvartalu zabilježio rekordni rast od čak 14 odsto, pokazuju zvanične brojke objavljene u četvrtak.

Novi Zeland je u drugom kvartalu, tokom kojeg je u većem dijelu bio zatvoren, bilježio pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 11 Oosto.

Ministar finansija Grant Robertson rekao je da je dramatičan preokret posljedica uspjeha Novog Zelanda u borbi protiv korona virusa, koji bilježi samo 25 smrtnih slučajeva u zemlji sa pet miliona stanovnika.

“Oporavak privrede rezultat je naše odluke da djelujemo snažno i brzo tokom pandemije Kovid-19. Planom subvencioniranja plata potpomogli smo više od 1.8 miliona radnika i uložili smo milijarde dolara u infrastrukturu, obuku i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je ministar Robertson.

Prema novozelandskom statističkom institutu, uslužne djelatnosti bile su pokretačka snaga ovog snažnog rasta, s 42.8 odsto povećanjem u maloprodaji, smještaju i prehrambenim uslugama jer su se Novozelanđani nakon uspješnog suzdržavanja vratili gotovo normalnom životu.

Danas objavljeno

Potres kod Siska magnitude 3,5

V.R.

Francuska: Moguće uvođenje i trećeg lokdauna

V.R.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata odobrila otvaranje ambasade u Tel Avivu

V.R.

Ostavite komentar