17. Aprila 2021.

Novi Zeland bi mogao zabraniti pušenje rođenim nakon 2004.

Big Portal

Novim nacionalnim akcijskim planom Novi Zeland želi postepeno da poveća zakonske starosne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duvanskih proizvoda svima rođenima nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju.

Predlagači inicijative pozivaju na znatno smanjenje nivoa nikotina dopuštenog u duvanskim proizvodima i ograničavanje lokacija na kojima se oni mogu prodavati. Vlada bi takođe propisivala i minimalnu cijenu duvana i cigareta. Cilj mjera je postepeno ukinuti upotrebu duvana u zemlji, pretvarajući tako Novi Zeland do 2025. godine u “zonu oslobođenu od pušenja”.

Stopa pušenja visoka među Maorima

Iz novozelandskog ministarstva zdravstva objasnili su da, iako je stopa pušenja u proteklih nekoliko desetljeća opala, treba još puno raditi na smanjenju upotrebe duvana, “posebno među Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najnerazvijenijim zajednicama”.

Novozelanđani su pozvani da daju povratne informacije o juče objavljenom akcijskom planu. Građani će do 31. maja moći podijeliti svoja razmišljanja o tom pitanju prije nego što uđe u sljedeću fazu zakonske procedure.

Pomoćnica ministra zdravlja Ayesha Verrall rekla je da oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih s duvanom i da je Vlada predana “ubrzanom napretku” u svojoj borbi protiv pušenja.

(Index.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare